Hírek

2005.08.10. 00:00

Meglepő lenne, ha idén találnának dorogi felelőst

Mivel a lefolyó közterületen is keresztülhalad, a fedelet felemelve bárki beönthette a rákkeltő anyagot a csatornába – a dorogi hulladékégetőt üzemeltető Onyx Magyarország Kft. ezzel a döntő érvvel „cáfolja”, hogy köze lenne a legújabb dorogi szennyezéshez.

Bánky Bea

Elképzelem, amint valamiféle megmagyarázhatatlan rosszindulattól fűtött sísapkás a csatornafedélhez settenkedik, felemeli, majd toxikus anyagokat önt a csatornába, majd elfojtott, gonosz indiánüvöltéssel elhagyja a helyszínt. Nem túl életszerű kép, félőrült vietnami veteránokról szóló amerikai akciófilmben még elmenne (amerikai katonák orange B fantázianevű dioxinnal lombtalanították a dzsungelt, a túlélők családjaiban jelentősen megnőtt a torzszülött csecsemők száma).

Illés Zoltán fideszes környezetvédelmi biztos állítása szerint egy bejegyzett laboratórium az Onyx kerítése alatt, a cég területén húzódó csővezetékben is mért: itt a PCB-vegyületek négyszázszorosan, a dioxinok pedig százszorosan haladták meg a határértéket. A francia tulajdonú vállalat tiltakozásában a tavalyi esetre is utal közleményében. Akkor toluolszennyezés miatt negyvenezer esztergomi maradt ivóvíz nélkül, illetve ihatott zacskós vizet. A környezetvédelmi felügyelőség vizsgálatot indított. A jegyzőkönyvben Rakics Róbert, a szaktárca helyettes államtitkára megállapítja: szabvány- és törvényellenes csapot és csővezetéket találtak a dorogi hulladékégető területén. Illés Zoltán a tavalyi eset kapcsán is a legfőbb ügyészhez fordult, Polt Péter akkor továbbította az ügyet az Komárom-Esztergom megyei ügyészséghez, ahonnan Illés a következő választ kapta: nyomozati eredményük során bűncselekményre utaló nyomot nem találtak.

Nyilván idén sem találnak majd. Esetleg nyomozást indítanak sísapkás veteránok ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!