Hírek

2006.04.05. 21:50

Kampányesemény lett az árvíz

Óhatatlanul kampánytéma lett az árvíz. A megáradt Duna szerda hajnalban érte el a legmagasabb vízállást a fővárosnál.

Éber Sándor – Vég Márton

„Orbán Viktor vonuljon vissza a gátaktól, a Fidesz pedig hagyjon fel a pénzhiánnyal való riogatással és a katasztrófa-politizálással” – mondta szerdán Persányi Miklós. A környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerint a gátakon nem Fidesz-aktivistákra, hanem segítő állampolgárokra van szükség. Az ellenzéki párt erre reagálva sajnálatosnak nevezte, hogy Persányi kampánytémává silányítja az árvízi helyzetet. „Aktivistáink önként jelentkeztek a munkára, és továbbra is erre buzdítjuk őket” – szerepel a Fidesz közleményében.

A pártcsatározásoktól függetlenül a fővárosban 861 centiméteres vízállással tetőzött a Duna szerdára virradó éjjel, azóta mintegy 3 centiméterrel húzódott visszább a folyó. A védművek bírták a terhelést, de a váratlanul feltörő buzgárok és a csatornákból kiömlő víz számos helyen okozott kisebb veszélyhelyzeteket Budapesten. „A nehezén túl vagyunk, de az árvízvédelmi készültséget természetesen továbbra is fenntartjuk, és ahol kell, éjjel-nappal figyelik a gátakat” – mondta lapunknak Demszky Gábor. A főpolgármester szerint az árvízben négyévente elmerülő Római-part védelmét meg kell oldani, aminek finanszírozása azonban kormányzati feladat is. Jó hír, hogy a több százezer homokzsákkal körülbástyázott Margitsziget idén is megmenekült, bár ott is elhúzódó védekezésre kellett berendezkedni.

Az esztergomi Duna-szakaszon már 17 centiméterrel csökkent a vízszint a 768 centis tetőzést követően, így Esztergom polgármestere, Meggyes Tamás tegnap már meg is köszönhette a védekezők munkáját. Tokod üveggyári településrészén egy 50 méteres védelmi szakaszt újra kellett építeni, mert egy buzgár keletkezett. A település gátrendszere átnedvesedett, ezért félő, hogy a többméteres víz átszakad valahol.

„Példás az összetartás, az egész település kiveszi a részét az árvízvédelmi munkálatokból” – hangoztatják a helyiek Visegrádon, akik napok óta alig alszanak pár óránál többet. A népszerű kirándulóhely lakosságának többsége kint van a gátaknál, még az általános iskolások is segítenek. A környező településekből is érkeztek segíteni, a helyi vendéglátósok főznek a védelmi munkálatokban részt vevőknek. „Ilyen jó ellátásban még sehol sem volt részünk” – mondják a katonák.

A legnagyobb veszély kedden hajnalban fenyegette a kisvárost, amikor a kompkikötővel szembeni utcában egy buzgár valósággal felrobbantotta az aszfaltot. A visegrádiak és a katonák azonban hamar úrrá lettek a válságos helyzeten, és homokzsákokkal sikeresen lokalizálták a vízfeltörést. Néhány ház kertjébe behatolt az ár, egyes pincékben pedig több mint egy méteres víz van. A buzgár egy nemrég felújított éttermet is veszélyeztetett, valamint a kistelepülés legnagyobb boltját. „Sajnos már vannak tapasztalataink az árvízzel kapcsolatban, négy éve gumicsizmával közlekedtünk a boltban, most időben reagáltunk a vészhelyzetre” – mondják az eladók. „Nincs a városban pánik, négy éve sokkal jobban megijedtünk, most mindenki tudja, hogy mi a dolga” – hangoztatja Bártfai István, aki az elárasztott platánsornál irányítja kis csoportját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!