Hírek

2006.08.01. 05:57

Enyém lehet-e a telekrész, amit harminc éve használok?

Olvasónk és felesége harminc éve egy másik házaspárral közösen vásárolt egy balatoni ingatlant. Az ismerős házaspár még a hetvenes években disszidált. Kié a tulajdonjog?

Rados Virág

Az ingatlant, amelynek másik tulajdonosa külföldre távozott, vagy örökös nélkül halt meg, bizonyos körülmények mellett elbirtokolhatjuk. Kérhetjük a bíróságtól, hogy állapítsa meg elbirtoklással szerzett tulajdonjogunkat. Ha ez sikerül, a földhivatal a későbbiekben be is jegyzi azt.

Az elbirtoklásnak feltételei vannak – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Az ingatlant legalább tizenöt éve, sajátunkként, megszakítás nélkül, háborítatlanul kell használnunk. Ez nem lehet bűncselekmény eredménye, és nem valósulhat meg erőszakos, illetve alattomos úton. Az is fontos, hogy a telekrésszel járó költségeket mi viseltük a kérdéses idő alatt.

A bíróság előtt mindezt bizonyítanunk kell. Tanúkkal, szomszédokkal, ismerősökkel, barátokkal. Ami pedig a dokumentációt illeti: különböző számlákkal. Ezek lehetnek a gáz-, víz, villany-, szemétszállítási, csatornázási díjról, illetve különböző adók befizetéséről szóló bizonylatok.
Mielőtt bírósághoz fordulunk, kérjük ki a földhivatalnál a tulajdoni lap másolatát. Ezen rajta áll, hogy ki a társtulajdonos. A kivándorló házaspár vagy az állam. (Utóbbi azért lehet, mert a disszidensek tulajdona a szocializmusban automatikusan rá szállhatott.) Az elbirtoklás perhez így is, úgy is be kell szerezni majd a tulajdonlapot. Az eljárást a tulajdonossal szemben kell megindítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!