Hírek

2007.02.09. 15:50

Rendőrkordon védi a templomhegyet

BAMA

Háromszoros erősítést vezényeltek pénteken az izraeli rendőrség egységeiből a jeruzsálemi óváros köré, mert a titkosszolgálat zavargásokról szerzett értesülést. Amikor a rendfenntartó erők a szokásos ima után megpróbálták kiszorítani a muszlim tömeget a Templomhegy körzetéből, a hívők  kőzáport zúdítottak benzines palackokat dobáltak rájuk. Az összecsapásokban 20 tüntető és 15 rendőr sebesült meg könnyebben, tizenhét muzulmán hívőt őrizetbe vettek.

A magaslatot a keresztény, a zsidó és az iszlám vallás is különleges helynek tekinti, s itt áll az iszlám hívők egyik legnagyobb szentélye, az al-Aksza mecset is. A muszlimok tiltakozását egy régészeti feltárás váltotta ki. Mielőtt ugyanis a városi hatóságok hozzálátnak egy részben beomlott feljáró helyreállításához, archeológusokat kívánnak küldeni a bibliai helyszínre.

Megígérték ugyan, hogy nem fognak megsérülni az ásatás közelében lévő emlékek, de ez nem nyugtatta meg a muzulmánokat. Az ügy az ENSZ-hez is eljutott, mert az izraeli arabok egyik vezetője szólította fel hittársait, hogy világszerte emeljék fel szavukat az ásatások ellen. K. I.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!