Egyéb

2007.03.17. 11:17

Nyugtató hormonoktól tombolnak a tinédzserek

Nem újkeletű a felismerés, hogy a tizenévesek változó hangulatát a hormonok okozzák

BAMA

Nem újkeletű a felismerés, hogy a tizenévesek változó hangulatát a hormonok okozzák. Ám most amerikai tudósoknak sikerült azonosítaniuk is azt a vegyületet, amelytől a kamaszok érzelmileg labilissá válnak. A tetrahydroprogesteron (THP) nevű hormon általában stressz hatására szabadul fel a szervezetben. Kisgyerekeknél és felnőtteknél fél órán belül lefékezi az agy aktivitását és elmulasztja az idegességet.

A New York-i egyetem kutatóorvosai egérkísérleteket végeztek, amelyek megdöbbentő eredményt hoztak: a hormon a tinédzserek szervezetében éppen fordítva működik, azaz fokozza a szorongást és a félelmet. Az eredmény mindenki számára ismert, akinek tizenéves gyerekei vannak: a THP robbanékonyságot, valamint gyors, gyakran megmagyarázhatatlan hangulat-változásokat okoz.

Sheryl Smith, a kutatás vezetője elmondta: mindez azt mutatja, hogy van biológiai magyarázata a pubertáskorra jellemző érzelmi hullámzásnak. Evolúció-biológusok azzal magyarázzák a jelenséget, hogy a kamaszkor sok állatnál a szülői környezet elhagyásának ideje. A fiatal egyedek ekkor indulnak önállóan élelmet keresni és ebben az időszakban választanak maguknak párt. Ilyenkor sérülékenyek, hiszen számos veszély leselkedik rájuk. A megnövelt félelemérzet a túlélésüket biztosítja. Manapság azonban a túlzott ingerlékenység nem segíti elő az életben maradást, legfeljebb a szülőket bosszantja kamasz gyerekük „pukkancs” viselkedése.

A kutatók szerint ugyanez lehet az oka a menstruáció előtti feszültségnek, valamint a menopauza utáni érzékenységnek és ingerlékenységnek a nőknél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!