Hírek

2007.03.24. 10:49

Köddé vált egyforintosok

A kis címletű aprópénzek tetemes része elkallódik, pótlásuk pedig milliárdokba kerül. Drága mulatság egy- és kétforintosokban takarékoskodni, a postán azonban akár egy tonnányi apróval is fizethetünk.

Németh Márk

Sanyarú a sorsuk az egy- és kétforintos aprópénzeknek: az utcán nem hajolunk le értük, a pénztárcánkban csak nehezékként tekintünk rájuk, otthon pedig a perselyben vagy a fiók mélyén hagyjuk porosodni őket. Hasonló okok miatt a kibocsátott 990 millió darab egyforintos és 850 millió kétforintos nagyjából 70-80 százaléka nincs forgalomban.

A hiányzó érméket ellenben pótolni kell: évente közel százmillió egyforintost és kétforintos, valamint harmincmillió ötforintost bocsát ki emiatt a jegybank – tájékoztatta lapunkat Ferenczi Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank emissziós szolgáltatásának vezetője. Évente másfélmilliárd forintnál is többe kerül a köddé vált érmék helyettesítése, körülbelül annyiba, mint amennyit a készpénzforgalomból kikerült aprópénzek érnek.

Egyes háztartásokban a becslések szerint akár tízezer forintnyi elfelejtett érme is lapulhat. A fiók aljából, a széttört perselyből előkerült aprópénzgyűjtemény hasznosításánál azonban nem várt problémákba ütközhetnek a kicsiben takarékoskodók. A hatályos jogszabályok szerint a kereskedők fizetéskor kötelesek legfeljebb ötven darabot minden egyes címletből elfogadni.

 Valószínűsíthető azonban, hogy a pénztáros és a mögötte sorban állók megvető tekintetével is számolnia kell annak, aki a lehetőséget kihasználva egyenként ötven darab egy-,két-, öt-, tíz-, húsz-, ötven- és százforintossal fizetné ki a 9400 forintos számláját. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára megpróbálja eloszlatni a vásárlók félelmeit. Lapunk kérdésére leszögezte: „a kereskedők mindig örülnek, ha vásárolnak náluk, akármilyen címletben is fizet a vevő”.

A kibocsátott aprópénzmennyiség

címlet darab (millió)

1 forintos 991

2 forintos 846

5 forintos 307

10 forintos 224

20 forintos 188

50 forintos 99

100 forintos 146

Ha valakinek jóval több - akár egy talicskányi - aprója gyűlt össze, akkor érdemes máshol próbálkoznia. A jegybanktörvény értelmében korlátlanul fizethetünk érmével a postákon és a hitelintézetekben. A gázszámlánkat így akár egyforintosokban is kiegyenlíthetjük. „Amennyiben egy címletből száz darabnál többel fizetne az ügyfél, akkor kijelölhetünk neki egy időpontot, hogy a pénz megszámlálása ne tartsa fel a többi várakozót” – tájékoztatta lapunkat Csarejs János, a Magyar Posta Zrt. pénzügyi szolgáltatások üzletágának osztályvezetője.

Meggyorsíthatja a folyamatot, ha az összespórolt aprót ötven darabos érmetekercsekbe rendezzük, (a százforintosokat csak húszdarabosba) a nevünket, a címünket és az értéket (pl: 50x1 Ft=50 Ft) feltüntetve. Így akár várakozási idő nélkül is elkölthetjük a több kiló érmét bármilyen a postán elérhető szolgáltatásra, nyilatkozatban vállalva az utólagos megszámlálás során esetleg fellelt eltérések kiegyenlítését. A több kilogramm aprópénzből a sárga csekkek rendezésén kívül vásárolhatunk mobiltelefon-feltöltőkártyát, illetékbélyeget, és többféle biztosítást is.

Jóval nehezebb a dolga annak, aki papírpénzre szeretné beváltani a forintosokat. A Magyar Posta és a pénzintézetek – beleértve a Magyar Nemzeti Bankot is – csupán a törvény által előírt száz darabig váltják be ingyen a fémpénzeket, a fölött különböző díjakat számolnak fel. A Magyar Postánál úgy tartják távol az egy- és kétforintos rajongókat, hogy száz darab felett darabonként 1,90 forintért váltják be a fémpénzeket. Így ezer darab egyforintos beváltása esetén 1710 forintot kellene fizetnie az ügyfélnek (mivel az első száz darab ingyenes).

Többe kerül, mint amennyit ér

A kis címletű érmék bekerülési ára magasabb, mint a névértékük, magyarán többe kerül a gyártásuk annál, mint amennyit érnek fizetéskor. Ez annak tudható be, hogy az érméket tartós, akár több évtizedes használatra gyártják. Ezért olyan értékes ipari fémekből készülnek, amely kibírja, hogy évente több milliószor cserélnek gazdát az aprópénzek. Árukat így alapvetően a fémek világpiaci ára határozza meg. Egy egyforintos érmének jelenleg 3-4 forint, egy kétforintosnak pedig 4-7 forint körül mozog a gyártási költsége.

A kibocsátott aprópénzmennyiség címlet darab (millió)

1 forintos 991

2 forintos 846

5 forintos 307

10 forintos 224

20 forintos 188

50 forintos 99

100 forintos 146

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!