Hírek

2007.03.28. 06:09

Olcsóbb lehet a nyaralás

A forint árfolyamának kedvező alakulása miatt olcsóbb lehet a külföldi nyaralás. Igaz ez a horvátországi utazásokra is, mivel a forint húsz százalékkal erősödött a kunával szemben.

Dián Tamás-Tóth Marcella

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Nyaralók Horvátországban. Idén kevesebb pénzből megúszhatják az utat, mivel a kuna is kevesebbet ér – fotó: Kerék Ágnes
[/caption]Kevesebből is kijöhet az idén a horvátországi nyaralás, mint tavaly. A forint árfolyama ugyanis mintegy húsz százalékkal erősödött a horvát kunához képest az elmúlt nyár óta. Míg tavaly még 39 forintot kértek egy kunáért, addig most csak 33 forintba kerül.

Az általunk megkérdezett utazási irodák között is akadt olyan, amely arról számolt be, hogy az idén csökkentek az áraik. A Vista nemcsak a horvátországi, hanem a többi utazásai árait is csökkentette, ami jórészt az erős forintnak és az elmúlt években jelentősen megerősödött beszerzési pozíciójuknak köszönhető. Az 5 Kontinens Utazási Iroda árai a tavalyi árakhoz képest általában nem változtak, vagy esetleg két-három ezer forinttal növekedtek. A Neckermann a tavalyi szezonhoz képest körülbelül öt százalékkal emelte árait, aminek az elsődleges oka a célországokban végbement áremelkedés.

Előszezonban, kétcsillagos szállodában, félpanzióval egy egyhetes út akár harmincezer forintból is kihozható egy személynek Horvátországban. A főszezonban általában ennél ötven százalékkal kell többet fizetni. Egy hatágyas apartmanban ellátás nélkül 13 ezer forint körül jön ki egy hét egy embernek. Három csillagos szállodában, kétágyas szobában félpanzióval mintegy hatvanezer forintba kerül személyenként egy egyhetes nyaralás. Ehhez jön még az utazás költsége. Az Isztriai félsziget keleti partjáig körülbelül 25 ezer forintért lehet autóval vagy busszal eljutni. Splitet és Dubrovnikot fapados és menetrend szerinti járatok kötik össze Budapesttel, a repülőjegyek negyvenezer forintnál kezdődtek.

Nemcsak a horvátországi nyaralás ára lehet kedvezőbb, mivel a forint az euróval szemben is erős. Érdemes most eurót vennie annak, aki külföldön készül nyaralni – véli Chikán Attila, a Corvinus Egyetem professzora. „Csak az kockáztasson, aki három-négy hónapig képes nélkülözni a kérdéses összeget, és vállalja annak lehetőségét, hogy az euró árfolyama esetleg tartósan a jelenlegi szinten marad, vagy esetleg még tovább gyengül” – hangsúlyozta. Érdemes azt is mérlegelni, hogy a nyaralásig hátralévő időben nem fialna-e az átváltott pénz esetleg többet bármilyen más befektetésben. Az eurószámlák kamata ugyanis lényegesen kevesebb, mint a forintszámláké. Könnyen lehet, hogy ugyanannak az összegnek befektetési alapokban kisebb kockázat mellett nagyobb lehet a hozama, mint amennyit a felvásárolt euró bankjegyeken keresni lehet.

Csütörtökön nyílik az Utazás Kiállítás

Csütörtökön nyitja meg a kapuit az Utazás Kiállítás Budapesten a Hungexpo területén. Az idei rendezvény díszvendége Csehország, kiemelt területe pedig a lovasturizmus. A harmincadik születésnapját ünneplő turisztikai szemle az idén mintegy ötven országon, s a hazai régiók tájain, városain kalauzolja végig a pihenésre vágyókat. A kiállítók standjainál az üdülési ajánlatok, a családi programok, az extrém sportolási lehetőségek, illetve az aktív kikapcsolódási lehetőségek sokaságából válogathatnak a látogatók. Az első napon a szakma képviselőit várják, a nagyközönség csak péntektől látogathatja a kiállítást reggel tíztől este hatig. A napijegy felnőtteknek 1 200, diákoknak és nyugdíjasoknak 750 forint, hetven év felett pedig ingyenes. A vidékről érkező vásárlátogatók ötven százalékos utazási kedvezményre jogosultak a Volánbusz Zrt. járatain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!