Egyéb

2007.03.30. 06:02

Könnyű menüvel könnyedén húsvétra

Ünnep előtt sokunk fejében a méregtelenítés, a léböjtkúra vagy a kemény önmegtagadás jár. Gyomrunkban is készülünk a tavaszra. Ám a leheletkönnyű finomságok húsvétkor jól jöhetnek.

Rados Virág

Bár még tart a böjt, az önmegtagadás időszaka, nem árt előre gondolkodni az ünnepi menün. Mert jön a Húsvét, legyen hát mit raknunk az asztalra. Az alábbi menü könnyű is, különleges is, tehát kiválóan szolgálja a húsvétkor a konyhában szorgoskodók szándékait. A jó háziasszony ugyanis ilyenkor sem teletömni akarja a család össszes hasát, hogy aztán a ház különböző sarkaiban ki-ki jajgatva emésszen. Megfogadva természetesen, hogy soha többé egy falatot sem eszik.

Tehát elő a finom saláta-előétellel, a spenótos karajjal (figyelem, mindig a csont melletti hús a legfinomabb!), nem beszélve a fejedelmi desszertről. A könnyű tésztával kisütött túrós palacsinta nem fekszi meg a gyomrot. Összecsavart változatát a gyerekeknek régen úgy adták oda: na lássam csak, ki tudod-e harapni olyanra, mint a fecske farka? Mire a palacsinta göngyöleg olyanná vált a kis mancsokban, mint holmi harcias villa.


[caption id="" align="alignleft" width="220"] Fotók: Kiskegyed Konyhája
[/caption]Saláta gombákkal, sült paprikával

Hozzávalók 4 adaghoz:
20 dkg vékonyra szeletelt füstölt sonka, 20 dkg színes paprikák, 4 szál újhagyma, 10 dkg csiperke, 10 dkg laska, 1 dl olívaolaj, 0,5 dl balzsam ecet, 1 ek. gorombára vágott bazsalikom, só, durvabors, ízlés szerint saláta

Elkészítés:
1. A zöldségeket mossa meg, tisztítsa meg. Az olaj felén süsse meg a szeletekre vágott paprikákat, sózza, szórja meg a bazsalikommal.
2. Az olaj másik felén süsse meg a nagyobb darabokra vágott hagymát és a félbe vágott gombát. Sózza, borsozza.
3. Keverje össze a gombát és a paprikákat, tegye rá a balzsamecetet, és még melegen tegye rá a megmosott, leszárított, tépett salátára. Hajtogassa a sonkaszeleteket a salátára és mellé.

Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítési idő: 40 perc
1 adag: 412 kcal

Spenóttal töltött sertéskaraj

Hozzávalók 8 személyre:
8 vastag szelet sertéskaraj (1,2 kg), 0,5 dl olaj, só, durvára őrölt bors ízlés szerint
A töltelékhez: 1 cs. mirelit parajkrém, 25 dkg túró, 1 tojás, só, bors, reszelt szerecsendió
A körethez: 16 db közepes burgonya, 15 dkg húsos szalonna, 1 cs. mozzarella, 20 dkg gomba, 8 szem közepes paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 10 levél bazsalikom, 3 ek. olívaolaj, só, durvára őrölt bors ízlés szerint

Elkészítés:
1. Héjában főzze meg, majd tisztítsa és vájja ki a burgonyát. A paradicsomok szárát vágja ki, és 10 másodpercre tegye lobogó forró vízbe, majd hideg vízben hűtse le. Távolítsa el a héját, vágja félbe, és magját is kaparja ki. A húsát vágja apró kockákra.
2. A kinyomott parajt keverje össze az áttört túróval, tojással, sóval, szerecsendióval és az őrölt fehérborssal, majd töltse amegmosott, leszárított éles késsel felszúrt húsokba. A húsokat sóval és durva borssal szórja meg. Forró olajon kíméletesen 4–5 percig süsse mindkét oldalát.
3. A körethez vágja csíkokra a szalonnát, és pirítsa meg. Ha kész, szedje ki a zsírjából, és töltse be vele a kivájt burgonyát. Tegyen a tetejére 1-1 szelet sajtot, és 180 fokos sütőben süsse pirulásig. A visszamaradt szalonna zsírján pirítsa meg a tisztított gombát, és kicsit sózza. Az olívaolajat melegítse fel, tegye rá a zúzott fokhagymát. Keverje meg, szórja bele a gorombára vágott bazsalikomot és a paradicsomkockákat. Sózza, ízesítse borssal, és 2–3 perc alatt rottyantsa össze. Szeletelje fel a húsokat, gombával, töltött burgonyával és a fokhagymás paradicsommal tálalja.

Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítési idő: 60 perc
1 adag: 698 kcal

 

Palacsinta tallérok túróval

Hozzávalók (25 darab):
Töltelékhez : 250 g túró, 2 tojás, 60 g cukor, 1 kk. reszelt citromhéj, 1 cs. vaníliás cukor, 1 ek. mazsola
Tésztához: 2 tojás, 120 g liszt, 2 dl tej, 20 g cukor, 1 csípet só, olaj

Elkészítés:
1. A töltelékhez villával törje össze a túrót. Kevés vízbe áztassa a mazsolát. A tojástól válassza szét a sárgáját, keverje habosra cukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal. Dolgozza össze a túróval, öntse le a vizet a mazsoláról, és azt is keverje bele. A hűtőbe tegye félre.
2. A tésztához válassza szét a tojásokat. A sárgáját, lisztet, cukrot, sót, tejet keverje ki, majd a tojásfehérjéből vert habot lazán adja hozzá.
3. Palacsintasütőben nem túl forró olajon evőkanállal kicsi korongokat alakítson ki. Süsse meg mindkét oldalukat. A megsült tallérokat tegye tányérra, és tegye rá a túrókrémet. Citromfűvel díszítheti.

Előkészítés 15 perc
Elkészítés 40 perc
1 darab: 180 kcal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!