Gazdaság

2009.05.29. 12:54

Óriási verseny a fűtési piacon

Az Alkotmánybíróságnak a fővárosi távhőszolgáltatással kapcsolatos döntése ismét ráirányította a figyelmet a témára.

Kaszás Endre

A pécsi távfűtés ügye is várhatóan az alkotmánybírák elé kerül a közeljövőben, és szakemberek szerint a budapestihez hasonló döntés születik: a testület állásfoglalása szerint elhagyhatja a Főtávot, aki más fűtési megoldást talál.

A távhőszolgáltatás nem monopólium, a távhőszolgáltató társaságoknak keményen meg kell küzdeniük a versenytársakkal a fogyasztóikért. A távhőrendszerekről mindig is le lehetett válni a törvényes szabályok betartása mellett, ezen szabályokat a távhőtörvény és a helyi rendeletek tartalmazzák. Annak a ténynek, hogy Pécsett a fogyasztók nem éltek ezzel a lehetőséggel, az az oka, hogy alapvetően elégedettek a távhőszolgáltatás nyújtotta komforttal és költségével – vélekedik a kérdésről Gasz Zoltán, a PÉTÁV Kft. ügyvezető igazgatója.

Tény ugyanakkor, hogy a megyeszékhelyen több társasházat is foglalkoztat a leválás gondolata, illetőleg alternatív kiegészítő energianyerés lehetősége. A nem csak a távfűtéses épületekben lakók részéről fokozódó igény kapcsán egyre több vállalkozás kínál alternatív energetikai megoldásokat.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Jó lenne, ha ilyen egyszerű lenne a leválás, de sajnos nem az – A váltás komoly beruházást és nagy körültekintést igényel az érintett lakóktól
[/caption]

– Napjainkban, amikor a foszszilis energiaköltség magas, természetes, hogy mindenki keresi az egyedi megújuló energiák alkalmazásának lehetőségét. A távhőszolgáltatás alkalmas és nyitott ezen megoldásokkal való együttműködésre. De csak korrekt és számon kérhető megoldásokkal, nem fals ígéretekkel kíván együttműködni. A hőszivattyús és napkollektoros megoldások nem helyettesíthetik teljes körűen például egy távhőellátott tömbépület hőellátását. Akiket ilyen ajánlatokkal keresnek, azokat körültekintésre és óvatosságra intjük. Győződjenek meg az állítás valóságtartalmáról, ne hagyják ki az épületgépész szakértő megkérdezését döntésük előtt – mondja Gasz Zoltán.

A cégvezető rámutatott hogy a fokozódó verseny kapcsán a szolgáltató mindent elkövet a tarifák kedvező alakulása érdekében együttműködésben a két tulajdonossal, az önkormányzattal és a PANNONPOWER Zrt.-vel. A pécsi új árkövetési mechanizmus eredményeként az idei utolsó negyedévre a távhőárak a 2007. évi szintre mérséklődnek.

A gazdaságosság és levegőtisztaság a kérdés

Míg Budapesten a társasházaknak a távhővezetéktől mért távolsága alapján „írták elő” a szolgáltatás igénybevételét, addig Pécsett ugyanez komplex, városüzemeltetési kérdés. Az önkormányzat rendelkezése alapján csak abban az esetben lehet leválni a távhőrendszerről, ha az adott épületet nem lehet gazdaságosan ellátni központi fűtéssel, és az alkalmazandó új megoldás nem befolyásolja negatívan a város levegőjének tisztaságát.

A tervezett váltás kapcsán mindenképpen vizsgálni szükséges egy új technológia – kazán, hőszivattyú, napkollektor – árát, üzemeltetési költségeit, megtérülését, a nyújtott szolgáltatás komfortját és gazdaságosságát is. A döntést befolyásolhatják az energiahordozók és a szolgáltatások árainak várható tarifái is. Utóbbit tekintve a pécsi távfűtés pozícióit javíthatja az erőművel kötött hosszú távú együttműködés keretében megvalósuló idei kétszeri, majd a jövő júliusra tervezett 12,6 százalékos árcsökkenés, illetőleg az idén félévtől bekövetkező áfacsökkenés és más lehetőségek.

A tervezett váltás kapcsán mindenképpen vizsgálni szükséges egy új technológia – kazán, hőszivattyú, napkollektor – árát, üzemeltetési költségeit, megtérülését, a nyújtott szolgáltatás komfortját és gazdaságosságát is. A döntést befolyásolhatják az energiahordozók és a szolgáltatások árainak várható tarifái is. Utóbbit tekintve a pécsi távfűtés pozícióit javíthatja az erőművel kötött hosszú távú együttműködés keretében megvalósuló idei kétszeri, majd a jövő júliusra tervezett 12,6 százalékos árcsökkenés, illetőleg az idén félévtől bekövetkező áfacsökkenés és más lehetőségek. Jó lenne, ha ilyen egyszerű lenne a leválás, de sajnos nem az – A váltás komoly beruházást és nagy körültekintést igényel az érintett lakóktól -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!