Egy jó alvás kincset ér

2024.05.07. 17:19

Hű társunk lehet a párna az ágyban

Mi mindenre jó a párna! Vizsga előtt könyvet dughatunk alá, pénzt rejthetünk bele, és minden éjszakánkat a társaságában töltjük. Alvóspárnájukhoz a legkisebbek is ragaszkodnak: egy jó alvás kincset ér.

Bama.hu

Forrás: Shutterstock

Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát – tartja a mondás. Az egészség egyik legfontosabb alapja a pihentető alvás, amely akkor teljesülhet, ha kényelmes ágyban, minőségi ágyneműben, nyugodt körülmények között hajtjuk álomra a fejünket. 

Mars az ágyba! 

Persze az sem mindegy, mikor térünk nyugovóra. Az alvásszakértők szerint a felnőtteknek ideális esetben legkésőbb este 10 órakor fújnak takarodót, utána már minden percet a szervezet bán (például az idegrendszer megfelelő működése). A nyugalom megzavarására alkalmas tényezőket – mobiltelefon, tévé, hangos zene, erős fény – közvetlenül lefekvés előtt zárjuk ki, és az sem baj, ha hálótársunkkal – legalább a nap végére – szent a béke. Jó, ha a sötétíthető, jól szellőző, kellemesen hűvös hálószobában nincs tévé, csak harmonikus körülmények, hangulatvilágítás, kikapcsolódást segítő olvasmány, illetve kényelmes ágynemű. 

Párnapózok 

Alvási szokásaihoz igazodva mindenki más-más párnát szeret: kicsit, nagyot, tömör vagy laza szerkezetűt. Egy a lényeg: a vánkos alváskor alátámassza a nyaki gerinc természetes ívét, és stabil helyzetet biztosítson a fejnek, a nyakat pedig tehermentesítse. 
Aki oldalt fekve alszik, az magas és kemény párnát használjon, mert az kiegyenlíti a váll és a fej közötti különbséget. Aki hanyatt fekve alszik a legtöbbet, közepesen kemény párnát, illetve ergonomikus (a test ívét követő) terméket szerezzen be. A hason fekvés nem szerencsés, mert ilyenkor a nyak természetellenesen visszahajlik, és ez nem tesz jót gerincnek. Persze sokan szívesen veszik fel ezt a pózt, ezért ők minél puhább és alacsonyabb párnát tegyenek a fejük alá, hogy a nyak terhelése a lehető legkisebb legyen – javasolja a textilipari termékek gyártója, a Naturtex. A párna akkor jó, ha reggel frissen, pihenten emeljük fel róla a fejünket: a nyak- és a hátizomzat laza, nem fájdalmas vagy görcsösen merev. 

A tisztaság egészség 

A párna rendszeres tisztítása azért hangsúlyos, mert baktériumok (például penész), (por)atkák és más allergének szaporodhatnak el rajta, ami belélegzéssel légúti betegségeket, allergiás tüneteket okozhat, de a bőrre is ártalmas lehet. Az is fontos, hogy a párnákat sűrűn cserélgessük, így élettartamuk, minőségi használati idejük növelhető. A rendszeres szellőztetés a paplan vonatkozásában se maradjon el: tiszta, illatos takaró alatt jobban esik az alvás. 

Ha már paplan: szokás dolga, hogy két egyszemélyes takaró alá bújnak, vagy egyetlen kétszemélyesen osztozkodnak a párok. Utóbbinál a méret lényeges, a 200 x 220 centiméteres az ideális. A jó alvás érdekében téli és nyári darabokat érdemes beszerezni. A töltetük készülhet pehelyből, pamutból, gyapjúból, műszálból, de még bambuszból is. Minél természetesebb a töltőanyag, annál jobb, egészségesebb lesz az alvás. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában