Hosszú távra szól

2024.04.20. 18:30

Gyümölcsfa vásárlásakor a címkén áll a lényeg, ezekre mindenképpen figyeljünk

Wald Kata

A megfelelő szaporítóanyagok nélkülözhetetlenek az esztétikus dísznövényekkel tarkított telkek, valamint a gyümölcsöt adó házi- és hobbikertek kialakításában. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra hívja fel a figyelmet, hogy az ültetési anyagok minősége és megbízhatósága a kiskerti szektorban ugyanolyan lényeges, mint a professzionális ültetvénytelepítések esetén.

Gyümölcsültetési anyagok - például oltványok, gyökeres dugványok, bokrok stb. - kiskereskedelmi kínálata rendkívül változatos, valamint az eladási helyek és módok is sokfélék: faiskolában, kertészeti- és barkácsáruházakban, valamint egyéb kereskedelmi egységekben egyaránt beszerezhetők.

- Gyümölcsfa vásárlásakor érdemes olyan gyümölcsültetési anyagot választani, amelyen megtalálható a következő adatokkal ellátott címke: a faj, a nemes és az alanyfajta neve, a termelő faiskola megnevezése, és növényegészségügyi regisztrációs száma, a növényútlevél felirat, a kategória (magasabb szaporítási fokozatú Certifikált-kék színű címke, vagy tünetmentes C.A.C citromsárga színű lehet), a növényegészségügyi állapot

 - miszerint vírusmentes, -tesztelt, tünetmentes -, ezen kívül a címke sorszáma, valamint az Európai Unió zászlaja - részletezi a Nébih a tudnivalókat. 

További fontos választási szempont, hogy a növény szemmel látható problémáktól - például kiszáradástól, durva sérülésektől  - mentes, valamint megfelelő fejlettségű és méretű legyen. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában