Fellebbezett

2023.11.10. 14:22

Két és fél évet kapott a férfi, aki az állomáson késelt

A Pécsi Törvényszék a 2023. november 8-án megtartott nyilvános tárgyaláson kihirdetett ítéletével B. Á. elsőrendű vádlott férfit életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt két év hat hónap börtönre és két év közügyektől eltiltásra ítélte.

Bama.hu

Képünk illusztráció

Fotó: SpeedKingz

 A bűncselekmény elkövetéséhez használt kést elkobozta, és kötelezte az elsőrendű vádlottat a mintegy félmillió forint összegű bűnügyi költség megfizetésére.

B. A. másodrendű vádlott férfi a 2022. december 7. napján tartott nyilvános előkészítő ülésen bűnösséget beismerő nyilatkozatot tett, ezért a bíróság a 2022. december 7. napján kihirdetett és jogerőre emelkedett ítéletével a másodrendű vádlottat csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt 320.000 forint pénzbüntetésre ítélte.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott férfiak 2022. január 1. napján az esti órákban a pécsi vasútállomás épületében tartózkodtak. Ugyanebben az időpontban I. J. sértett férfi, barátnője, G. V. M., valamint alkalmi ismerősük, Sz. C. nevű férfi is a pályaudvar épületében voltak.

21 óra 30 perc körüli időpontban Sz. C. a mobiltelefonját az épületben levő töltőre helyezte, közben a folyosó ablakpárkányára kirakta a több ezer forint készpénzét. B. A. másodrendű vádlott észlelte, hogy Sz. C. birtokában nagyobb összegű készpénz van. Odalépett hozzá és belenézett a táskájába, amit Sz. C. meglátott.

A másodrendű vádlott ezt követően biofüves cigarettát kínált fel I. J. és társai részére eladásra. Ezt a magatartását testvére, B. Á. elsőrendű vádlott helytelenítette, indulatosan megpróbálta eltávolítani I. J. és társasága közeléből.

A másodrendű vádlott mondta az elsőrendű vádlottnak, hogy pénz van náluk. A másodrendű vádlott célja arra irányult, hogy az általa felkínált biofüves cigarettát Sz. C. és társai elszívják, majd ennek következtében kialakult bódult állapotukat kihasználva a vádlottak a náluk lévő értékeket megszerzik. Az elsőrendű vádlott ezt nem akarta, indulatosan vitatkozott a másodrendű vádlottal, el is húzta őt a többiek közeléből.

I. J. a vádlottakhoz lépett, tisztázandó, hogy mi a bajuk egymással. Ekkor B. Á. elsőrendű vádlott a sértettet közepes erővel az arcán ököllel megütötte és meglökte, aki a földre esett, felkelt és ökölvívó állásba helyezkedett. A vádlottak által kiprovokáltan köztük a sértettel kölcsönös dulakodás alakult ki, melybe bekapcsolódott a barátja védelmében G. V. M. is.

A dulakodás során I. J. az elsőrendű vádlottat ellökte, majd megpróbálta megakadályozni a másodrendű vádlott és barátnője további dulakodását. Ekkor B. Á. elsőrendű vádlott elővette a nála levő, összecsukható, 70 mm pengehosszúságú zsebkését és azzal három ízben hátulról megszúrta a sértettet. A vádlottak és a sértett az állomás épületéből kiszaladtak. A sértett társaságában lévők észlelték a sérüléseit, és mentőt hívtak.

A vádlottakat a vasútállomás közelében a rendőrök elfogták és előállították.

A 2023. november 8. napján meghozott ítéletet az ügyész tudomásul vette, az elsőrendű vádlott és védője fellebbezést jelentettek be ellene, így az ítélet nem jogerős - derül ki a Pécsi Törvényszék közleményéből

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában