Keszü

2018.01.05. 11:00

Tőkéket támadott meg a sárgaság

Tizenegy hektárt támadt meg a sárgaság.

Zsigmond J.

Tokaj, 2015. november 3. Hudák Péter borosgazda az aszusodó szõlõfürtöket vizsgálja a Paulay Borházhoz tartozó ültetvényen. A Paulay Borház családi vállalkozásban 1,5 hektár szõlõt mûvel a tokaji Verebes, Melegoldal és Nyesti dûlõkben. A megtermett mustból nyolcféle bort érlelnek és árusítanak. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítõje vállalja a felelõsséget.

A Zalai, a Badacsonyi, a Móri, a Balatonboglári és a Soproni borvidék után 2017-ben a Neszmélyi, az Etyek-Budai és a Pécsi borvidéken is azonosította a szőlő aranyszínű sárgaság betegséget a Nébih referencia-laboratóriuma.

A kormányhivatalok megkezdték a betegség felszámolását célzó intézkedéseket: a növény-egészségügyi zárlat elrendelését.

A szőlő aranyszínű sárgaság betegséget a Pécsi borvidékhez tartozó települések közül Keszü községet érintő tizenegy hektár területen azonosították a növény- és talajvédelmi hatóság szakemberei. A fertőzött növénynél négy kilométer sugarú körben körülhatárolják a területet, ahol elrendelik a zárlati intézkedéseket. Ez azt jelenti, hogy a betegség tüneteit mutató szőlőtőkéket ki kell vágni és meg kell semmisíteni. A teljes területen el kell végezni a szőlőkabóca elleni védekezést. Emellett a szaporítóanyag-előállítást és -forgalmazást a hatóság korlátozza.

Az amerikai szőlőkabóca Észak-Amerikából származó egynemzedékes kártevő. Fő tápnövénye a szőlő. A kabóca tojás alakban, a tőke kétéves részén, a foszló kéreg alatt telel át. A lárvák kelése időjárástól függően elhúzódó, május közepétől egészen július elejéig tarthat. A rajzáscsúcs július vége, augusztus közepe közötti időszakra esik. Jelentős gazdasági kárt közvetett módon a fitoplazma terjesztésével okoz.

A szőlő- és bortermelők tudatos és aktív részvétele szükséges ahhoz, hogy sikerüljön megóvni hazánk nemzetközi hírű, történelmi borvidékeit – írta közleményében a Nébih.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!