baranyai körkép

2018.02.15. 07:00

A társasházakban is szigorítják már ősztől a kazánok cseréjét

Újabb rendelkezések lépnek életbe a gázkazáncserék kapcsán idén ősszel, amit két évvel ezelőtt a családi házak esetében bevezetett a kormány, most az a társasházakban élőket is érinti. Ez alapján a jövőben már csak kondenzációs készülékeket lehet majd újonnan beszereltetni.

H. Zs.

A kazáncsere-rendelet értelmében 2016. július 1-jétől kizárólag ErP minősítéssel ellátott – környezetbarát tervezésű berendezés – gázkazánok szerelhetők fel. Az egyéni fűtési rendszerrel rendelkező családi házaknál és lakásoknál már az elmúlt két évben is kizárólag kondenzációs kazánt telepíthettek újonnan a lakók. Az olyan társasházi lakások viszont, amelyek hagyományos gyűjtőkéménnyel rendelkeznek – egy kéménybe több készülék is csatlakozik –, 2018. szeptember 26-ig kaptak türelmi időt.

Az új rendelkezések alapján többek között megszűnik a turbós kazánok helyére felszerelhető ErP minősítéssel rendelkező készülékek gyártása, illetve a szigorított nitrogén-oxid kibocsátási érték miatt a hagyományos kéményes készülékeken is jelentős műszaki átalakítást kell majd elvégezni.

A szakemberek szerint komoly probléma elé állíthatja az új rendelkezések életbelépését követően egy meghibásodás miatti kazáncsere a társasházi lakásokban élőket, ezt közölte a Szerelvénybolt Kft. is a közleményében. A közös kéményekbe ugyanis csak azonos működési elvű – vagy szabad égésterű, vagy kondenzációs működésű – gázkazánok köthetők be. Ez alapján pedig például ha négy nyílt égésterű készülék van bekötve egy gyűjtőkéménybe, és ezek közül egyet cserélni kell, akkor vagy mindenki cserél, mert hagyományos készülék már nem kapható, vagy az az egy tulajdonos keres más fűtési megoldást.

További problémát jelent, hogy a gyűjtőkémények átalakítása akár milliós tétel is lehet. Ezt vagy az érintett tulajdonosoknak kell összeadniuk, vagy az épület alapító okirata szerint a havonta fizetendő felújítási alapban, illetve a közös költségben szerepel. A költségekhez számoljuk hozzá, hogy a legolcsóbb kondenzációs kazánok 200–220 ezer forinttól indulnak, de a tervezés, az engedélyeztetés, a hatósági díjak és a szerelési költségek is jócskán túllépik a százezer forintot.

Sokan választják az elektromos kazánt

A szakemberek tapasztalatai szerint sokan nem tudták vagy nem akarták finanszírozni a tetemes átalakítási költségeket a kondenzációs kazánra való átállás kapcsán, részben ennek is köszönhetően tavaly csaknem megduplázódott az elektromos kazánok értékesítése. A legfontosabb érv az elektromos kazán mellett, hogy gyors és viszonylag olcsó a telepítése, ugyanakkor megspórolható az engedélyeztetéssel, átalakítással járó idő, valamint az ezzel kapcsolatos több százezres, esetleg milliós kiadás is. Pluszköltség lehet a nagyobb mérő beszerelése, viszont a karbantartási költségek jelentősen alacsonyabbak, mint egy gázkazánnál.

Az elektromos készülékek már 200 ezer forinttól beszerezhetők, ugyanakkor hosszú távon mindenképpen vegyük figyelembe, a fűtési költségben jelentkező növekvő kiadásokat. Átlagban egy 40-50 négyzetméter körüli lakásban egy 6–9 kW-os elektromos kazán több ezer forinttal növeli meg a havi fűtésszámlát a hagyományos gázkazánhoz képest.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!