egyetem

2018.08.05. 20:00

Jövedelemigazolás kell a kollégiumi férőhelyek igényléséhez

A felvételi pontszámok megjelenését követően egyre többen keresik fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatait jövedelemigazolásért.

Wald Kata

Fotó: Löffler Péter

Általában a kollégiumi férőhelyek igénylésekor a szülők, illetve a diák jövedelmi helyzetét vizsgálhatják. Az érintettek saját jövedelmükről bármelyik ügyfélszolgálaton kérhetnek igazolást akár személyesen, akár meghatalmazott útján – a mintákat interneten, a nav.gov.hu/Letöltések-egyéb/meghatalmazások útvonalon lehet elérni.

A kérelem benyújtása előtt figyelemmel kell lenni arra, hogy az adózó ügyei intézésében elektronikus útra kötelezett vagy sem. Ha a kötelezettség fennáll, az igénylés csak e-úton nyújtható be, illetve az ÜCC-n keresztül telefonon, ha rendelkezik azonosító kóddal.

A kérelem az IGAZOL nyomtatványon, vagy azzal azonos adattartalmú kérelemben, vagy szóban, jegyzőkönyv felvétele mellett terjeszthető be. A nyomtatvány elérhető bármelyik ügyfélszolgálaton, elektronikusan, ügyfélkapun keresztül, postai úton vagy telefonon.

A kérelmet teljeskörűen és pontosan kell kitölteni, hiányos kitöltés esetén az igazolás nem adható ki, vagy csak az adatok pótlását követően, ami meghosszabbítja az ügyintézést.

A jövedelemigazolás a kiállítás napján fennálló állapotnak megfelelő adatokat tartalmazza, és kizárólag magánszemély részére állítható ki. Kiadása illetékmentes, kérhető papíralapon (személyesen vagy postai úton), valamint az ÜCC-rendszerben kért igazolásokat a hivatal papírlapon személyesen adja át vagy a kért címre kézbesíti. Az elektronikus úton kért igazolásokat a hivatal minősített elektronikus aláírással és időbélyegzővel látja el, amelyet az értesítési tárhelyre küld.

Ha kétség merül fel az igazolás valódiságát illetően, a felhasználó szervezet tájékoztatást kérhet az azt kiadó igazgatóságtól a VALOS nyomtatványon, vagy azzal azonos tartalmú levélben, amelyhez csatolni kell az igazolás másolatát. A kérelmet postai úton vagy személyesen lehet benyújtani a hivatalhoz.

A valódiság ellenőrzésének van egy elektronikus formája is, ez pedig a 24 karakterből álló ellenőrzési azonosító felülvizsgálata. Az igazolás az ügyiratszám és az azonosító alapján lekérdezhető a http://www.magyarorszag.hu internetes honlapon a NAV eBEV rendszerében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!