uránvárosi központ

2020.05.11. 11:30

Online közművelődés helyett megnyílnak a szabadtéri helyszínek

Meszestől Rácvárosig minden művelődési ház a Pécsi Kulturális Központ irányításával működik. Az uránvárosi központban több tucat klub, szakkör, csoport ténykedik, és innen szervezik a KRESZ-park, a kisvasút működését, a nyári napköziket, a balatoni ifjúsági táborokat is. Horzsa Gáborral, a PKK közművelődési szakemberével erről beszélgettünk.

Mészáros B. Endre

– Miről szólt az átállás a veszélyhelyzet kialakulásakor?

– Bár kulturális központ a nevünk, azért döntően közművelődésben látunk el közösségformáló feladatokat. Első lépésünk az volt, hogy a megtervezett programokat visszabontottuk, és átálltunk az online kapcsolatok tartására a közösségeinkkel, hogy az otthoni magány ne okozzon mentális zavart.

– Mit sajnál leginkább az elmaradt programjaik közül?

– Farkas Bertalan 40 éve volt az űrben, s nagyszabású találkozót terveztünk vele a gyereknapra a Zsolnay Negyedben. Ebből az alkalomból a spacechallenge.hu honlapunkon pályázatot is hirdettünk. A rendezvényből most csak a pályázat maradt meg, mely a napokban zárult és zajlik a kiértékelése.

– Lehet így szakköröket, klubokat is működtetni?

– Van gasztro-bor klubunk. Itt a jó pécs-mecseki borokhoz ajánlunk ételeket egy világbajnoki ezüstérmes séf segítségével. Online ad a somellier borleírást, míg a séf ehhez készít háromféle ételt. Utóbbit egy kozármislenyi vendéglő konyhájában veszik fel. A gyerekeknek kézműves-foglalkozásokat teszünk fel videomegosztóra. Mondunk meséket is, mely a Facebookon érhető el. A „Fotózz otthon az ablakból!” akciónk a napi változások megfigyeléséről szól, fotótechnikai tanácsadással. A foltvarróink is otthon dolgoznak, új munkáikból ősszel lesz kiállítás. A társasjátékok kedvelői pedig online játszanak.

– Kultúrából mi a kínálatuk?

– Pécsi kultúrbázisok linkjeit ismertetjük és ajánlatokat adunk bejátszásaikról. Mindez a mi elérhetőségünkön, a pecsikult.hu oldalon található.

– Mi a helyzet a kisvasúttal?

– Mivel szabad térben van, és az állatkert is kinyitott, a Mecseki kisvasút működik újra, oly módon, hogy minden kocsiba max 4-5 ember szállhat föl.

– És a KRESZ-park?

– Szabad területen használható, és zajlanak itt szájmaszkos családi bringázások.

Nyári napközi és balatoni táborozás

A nyári napközi fokozott probléma. A szülők ugyanis a járvány kezdetén sok szabadságot elhasználtak, így a szokásosnál is fontosabb a gyerekek fogadása. Ezért állásfoglalást kértek, hogy június 15-től milyen feltételekkel, mekkora napközis csoportokat lehet szervezni. Ami a táborozást illeti, most újítják fel a balatonfenyvesi helyszínt, mely kész lesz a nyári szezonra. Mindemellett három iskola már lemondta a részvételt, a júliusi és augusztusi turnusra készülők viszont még bizakodnak. Az a terv, hogy a jövő héten a pillanatnyi helyzetről átfogó tájékoztatót tartanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!