kényszerpihenőn van

2021.02.16. 14:00

Megállt a malomkerék

Eltörött a csapágya, ezért nem forog egy ideje a városrész egyik fő látványosságaként számon tartott malomkerék a Tettye pataknál. A Biokom ígéri – amint az időjárás lehetővé teszi, a helyreállítás megtörténik.

Wald Kata

Fotó: Löffler Péter

– Nem forog egy ideje a Tettye pataknál a malomkerék – a csapágya eltörött – hívta fel a figyelmet lapunk sms-rovatában a minap egy olvasónk. Mint írta, nem először fordul elő, hogy egy ideje nem működik a szerkezet, szerinte a kerék nagyobb figyelmet érdemelne, hiszen városunk egyik látványossága. Olvasónk úgy látta, hogy a vízkőmentesítés és a takarítás is időszerű lenne.

Mikor még működött..

Mint ismeretes, 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa Projekt keretében helyezték el a nagy malomkereket, a városrész egyik fő látványosságaként, utalva a hely vízimalmokkal tarkított történetére, emléket állítva a pécsi ipar bölcsőjének.

– A Tettye patak felső szakaszát a Biokom NKft. takaríttatja, a hordalékfogót minden nagy eső után, a Malomkerék előtti részt évente vízkőtelenítteti – tájékoztatta lapunkat a társaság. A kereket havi rendszerességgel ellenőrzik – január közepén jelezték feléjük, hogy a kerék keleti oldalán lévő csapágy, amely korábban nyikorgott, eltört. Ennek kijavítását, amint az időjárás engedi, a Biokom Nkft. által felkért vállalkozó a festéssel együtt elvégzi. – Jelenleg a kerék áll, és a csapágy törése miatt a forgási sík iránya kb. 10-15 fokkal eltér a normálistól (kissé félreáll), de nem balesetveszélyes – hangsúlyozta a társaság.

Rendkívül gyorsan „hízik” a vízkő

– A patak medrét minden vízkár után ellenőrzi és szükség esetén tisztítja a Biokom – tájékoztatta lapunkat a társaság. Ezen felül évenként két alkalommal ütemezetten vízkőtelenítéssel egybekötött tisztítást végeztetnek, mivel a Tettye patak vize rendkívül kemény, benne legnagyobb mennyiségben oldott szarmata mészkő található, amelytől rendkívül gyorsan „hízik” a műtárgyakon.

– A mederben a tapasztalat szerint jellemzően növényi hulladék (levelek, gallyak) található, kisebb arányban szilárd hordalékkal. A turizmusból származó szemét – szerencsére – egyáltalán nem jellemző – közölték.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!