belföld

2021.05.13. 14:00

Éledezni kezd nyitás után a turizmus is

Megnyitottak a szállodák és a turisztikai látnivalók szerte az országban, igaz, csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők részére. Ez több mint egy hete történt, a tapasztalatok azonban azt mutatják, az érdeklődés már most elég nagy.

Mészáros Rita

Fotó: Laufer László

Éledezni kezdett a belföldi turizmus az elmúlt napokban, hiszen a múzeumok, fürdők, egyéb turisztikai látványosságok, valamint a szállodák is kinyithattak, és az első érdeklődők már meg is érkeztek. A kikötés annyi, hogy ezek a szolgáltatások csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára vehetők igénybe, kivéve a 18 év alattiakat, de számukra is kell kísérő, aki rendelkezik ilyen dokumentummal. Úgy néz ki, ez a szabályozás augusztusig érvényben marad. Mindezek ellenére már most megjelentek az első érdeklődők.

– A pécsváradi várban a múzeum, a szálló és az étterem is fogad vendégeket – tudtuk meg Gászné Bősz Bernadett szakmai vezetőtől. – Az étterem teraszán kívül mindenhova kell a védettségi igazolvány, ezt a bejáratnál kérjük el. Nem volt kellemetlen tapasztalatunk, mindenki elfogadta a szabályozást. Olyan eset előfordult, hogy a családban az egyik félnek volt igazolványa, a másiknak nem, így őt nem tudtuk beengedni.

A szakmai vezető hozzátette, hogy a szállóban már vannak foglalások, jövő héttől látnak nagyobb élénkülést. Sok olyan vendég van, akik már korábban kértek szobát, de a korlátozó intézkedéseknek megfelelően az időpontot mindig későbbre halasztották – most végre erre már nincsen szükség. A nyitásnak természetesen örülnek, de vannak még bizonytalan pontok. Elsőként a múzeumi tárlatvezetéseket szeretnék újraindítani, de pontos információval nem rendelkeznek, hogy ez miként lehetséges. A szervezett – iskolai és nyugdíjas – csoportok is hiányoznak, azt sem tudják, hogy rájuk mikortól számíthatnak. Azok is sokan vannak, akik csak arra vártak, hogy engedélyezzék végre a lakodalmakat.

A családok számára is ideálisak a falusi vendégházak

Bizonyára a falusi szálláshelyek is keresettek lesznek. A vírushelyzet szempontjából előnyös, hogy a vendégházakban általában csak egy család vagy baráti társaság száll meg. A hosszúhetényi Zengő Vendégházat vezető Molnárné Fuchs Erika éppen ezért felvetette, hogy rájuk vonatkozhatnának más szabályok, mint a szállodákra, de természetesen az előírásokat maximálisan betartják.

– Nyárra már akkor is voltak foglalások, amikor azt még nem lehetett tudni, hogy kelleni fog a védettségi igazolvány – mesélte Molnárné Fuchs Erika. – Akik pedig azóta foglaltak, rendelkeznek ezzel.

Hozzátette, nagyobb fellendülés a tanév vége után várható, illetve akkor, ha kicsit jobb lesz az idő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!