Ellenőriznek mindent

2022.02.04. 14:59

A gyerekek biztonságára kiemelten ügyelnek a szakemberek

Idén is kiemelten vizsgálja a gyerekeknek szánt, kereskedelmi forgalomba került játékokat a fogyasztóvédelem, a legkisebbek biztonsága érdekében.

Wald Kata

Fotó: Nagy Gábor

A laboratóriumi és hatósági ellenőrzések célja a veszélyes termékek kiszűrése, a hagyományos üzletek és az online áruházak kínálatát egyaránt ellenőrzik. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatója szerint a hatósági szakemberek jellemzően a könnyen leváló apró alkatrészeket tartalmazó vagy az előírásoktól eltérő méretű áruféleségeket gyűjtik be laborvizsgálatra. 

 

Tavaly a megvizsgált 83 féle játék csaknem fele megbukott, ezek közt voltak farsangi jelmezek, álarcok, játékbabák, sípoló, villogó és világító játékok, a három év alattiaknak szánt építőjátékok, homokozókészletek is. Volt, amely határérték feletti mennyiségben tartalmazott egészségkárosító lágyítószert, volt, amelyikből ütés vagy leejtés hatására könnyedén kiszabadult a gombelem, ami fulladásveszélyt jelent. 

 

Pár évvel korábban többek közt a háromkerekű játékkerékpárokat vették górcső alá – esetükben jellemző hiba volt, hogy a mozgó alkatrészek között olyan rések, nyílások keletkeznek, amelyekbe a gyerekek ujjai becsípődhetnek. A játékrollerek esetében volt, hogy a kerekek voltak kisebbek az előírtnál, a kormányoszlop terhelés hatására összecsukódott.  A bébikompok stabilitása és terhelhetősége nem volt minden terméknél megfelelő, a lépcsőről való leesés és az összecsukódás kockázata miatt bizonyultak balesetveszélyesnek. Az utazóágyak és az etetőszékek esetében többnyire a borulásveszéllyel volt probléma, valamint előbbinél a matrac is volt, hogy fulladásveszélyt jelentett, mert könnyen alá kerülhetett a kisgyermek. 

 

A szakemberek tapasztalatai szerint veszélyes játékok leggyakrabban a filléres vegyeskereskedésekből kerülnek elő, az internetes próbavásárlásoknál viszont tavaly egyetlen kockázatos terméket sem találtak. 
- Idén elsősorban az otthoni használatra készült kültéri játékokat – például hinták, csúszdák –, a műanyag babákat és fürdőjátékokat, valamint az akusztikus játékokat vizsgálja a hatóság – közölte a szaktárca. 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!