Családi vállalkozásban

2022.07.23. 11:52

Ötven éve árul egészséges finomságokat a pécsieknek

Zsirmon Ildikót mindenki ismeri Pécset, aki a bolti dobozos vackokkal szemben az igazi házi tehéntejet preferálja és az elmúlt harminc évben járt a régi vásárcsarnokban. A családi vállalkozás organikus tej- és sajt különlegességeit természetesen a nemrégiben átadott új Pécsi Vásárcsarnokban is megtalálhatóak a Bát-Grill és a Lipóti Pékség között lévő öbölben.

Radnai Balázs

Jövőre lesz ötven éve, hogy Zsirmon Ildikó tizennégy évesen elkezdett a kereskedelemben dolgozni, majd a rendszerváltáskor vásárolt földeken családjával gazdálkodásba fogott és Zsirmon tejbolt néven pavilont bérelt a csarnokban.

Nem volt egyszerű a kezdet, családtagjaimmal ketten-hárman végeztük el Bakócán azt a munkát a gazdaságban, amit a TSZ-ben korábban 15-20-an végeztek, majd elkezdtünk munkát adni a falubelieknek is

– emlékszik vissza Zsirmon Ildikó a kezdetekre. – Később a férjem vitte tovább a gazdaságot én pedig 1993-óta, vagyis jövőre lesz harminc éve, hogy elkezdtem a tejboltot üzemeltetni a csarnokban.

Persze ma már a népes család, ahol 5 gyermek és nyolc unoka született időközben – legfiatalabb tagjai is besegítenek. – Viktor fiam már egészen kiskölyökként elkezdett segíteni az értékesítésben, soha nem felejtem, hogy tizennégy évesen már bringával szállította ki a házitejet a vevőknek. Ő lesz az, aki majd a helyembe áll a vásárcsarnokban, ha egyszer úgy döntök, hogy befejezem.

A közkedvelt tejárus hölgy azonban messze nem tűnik úgy, mint aki belefáradt volna az elmúlt évtizedekbe. Miközben a csarnok ételudvarán beszélgettünk, félpercenként köszöntik visszatérő vásárlói és mindegyikükhöz van egy-két kedves szava. 

Már csak kétnaponta állok be a kassza mögé, de ezt a tempót még elbírom egy darabig

– meséli.

Természetesen nem hagyhattuk ki a kérdést, hogy a sokat tapasztalt kereskedő hasonlítsa össze a régi és az új vásárcsarnokot, mi változott a költözés óta. 

– Közel sem voltak olyan jó körülmények a régi csarnokban, mint amilyenek az újban fogadtak, igaz, nem kevés pénzt kellett befektetnünk – kezd bele Zsirmon Ildikó. – A tetemes összegért cserébe azonban hűtőkamrát, hűtőt és pultokat is kaptunk, márpedig a hűtés a mi portékánkhoz elengedhetetlen és a régi helyen ennek hiánya nagyon megnehezítette a dolgunkat. Összességében sokkal kulturáltabbak az új helyen a körülmények, az egyedüli hiányosságot abban látom, hogy nincs megfelelően kitáblázva az, hogy mi merre található. Visszatérő vevőink már megtaláltak minket, de sokan a csarnokban nem is tudják, hogy itt hátul házi tejet és sajtokat árulnak.

A család azonban nem csak az új vásárcsarnokba költözésbe fektetett az elmúlt időben, a gazdaság technológiáját, ezen keresztül pedig az organikus finomságok minőségét és szavatosságát is sikerült tovább növelniük. A tejet a tehénből például „pillanathűtőn” keresztül fejik, ami annyit tesz, hogy a 37 fokos tehéntej, egyből légmentesen a hűtőbe folyik és ezáltal néhány percen belül 4-5 Celsius fokosra hűl le. Ennek köszönhető, hogy házi tejük a megyében egyedülálló módon akár 7-10 napig is megőrzi minőségét és szavatosságát. A sokmilliós beruházások azonban nem a vevőkön csattannak, továbbra is a megszokott 250 forintos áron árulják a házi tehéntej literjét.

Ráadásul a standjukon nem csak a saját finomságaikat árulják, hanem a régió hasonló minőséget kínáló manufaktúráinak ínyencségeit is: a kecsketejből készült termékek Illa Gábor, pécsi szobrászművész gazdaságából, a házi sajtok pedig a rózsafai Németh István kézműves konyhájából kerülnek a pult mögé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!