Hatvanezer Akadémiára

2022.11.02. 11:59

Széchenyi nyomdokaiba lépünk a magyar tudomány ünnepén

Országszerte, így Pécsett is tudományos programok, szakmai konferenciák sorával emlékeznek meg november 3-án a Magyar Tudomány Napjáról.

Szűcs Zs.

A kép illusztráció

Fotó: Matej Kastelic

A jeles nap megünnepléséről és naptárba vételéről 1997-ben, világtalálkozójukon határoztak legkiemelkedőbb honi tudósaink. A minden évben más tudományos téma köré szervezett előadások célja, hogy megemlékezzenek a hazai tudományos élet legkiválóbb eredményeiről, és beemeljék a köztudatba a kevésbé ismerteket is.

A november 3-ai dátum az 1825-ös pozsonyi országgyűléshez kötődik: Széchenyi István gróf ekkor szólalt fel a diéta felsőházában, és ajánlotta fel birtokai egyévi jövedelmét, azaz 60 ezer forintot egy Magyar Tudós Társaság létrehozására. Amely 1845-től Magyar Tudományos Akadémiaként gyűjti egy csokorba a legkiválóbb elméket.

Az esemény kiemelkedő pécsi rendezvényeként az MTA Pécsi Területi Bizottsága november 7-én, 14 órától Jurisics utcai székházában ünnepi tudományos ülést tart. Ezen Lénárd László elnök köszöntője és az aktuális előadások mellett díjazzák is az arra legérdemesebb tudósokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!