Jogsértést követett el Péterffy

2023.04.12. 07:01

Magyarázkodásba kezdett a polgármester a fű alatt kiosztott tízmilliók ügyében

A pécsi önkormányzat első embere úgy adott többlettámogatást a városi propagandasajtónak, hogy arról csak utólag számolt be a közgyűlésnek, pedig a döntés előtt is megtehette volna ezt. A kormányhivatal törvényességi eljárást indított, megállapította, hogy Péterffy Attila jogsértést követett el, aki oldalakon keresztül magyarázkodik.

Bóka Máté

Fotó: Loffler Péter

A város „első embere", Péterffy Attila és házi sajtója, a Pécsi Kommunikációs Központ számtalan alkalommal támadta a kormányt és az előző városvezetést nagyjából azért, mert szerintük a kabinet miatt nincs elegendő forrása az önkormányzatnak. A baloldali városvezető – akit a következő választáson az MSZP-s már biztosan újra támogatni fog – azonban ennek ellenére tavaly decemberben az éves pécsi szociális tűzifakeret majdnem dupláját, 24 millió forintot adott többlettámogatásként a Pécsi Kommunikációs Központnak.

 

Kellemetlen lett volna egy újabb botrány 

Csakhogy lapunk kiszúrta, hogy úgy született meg az egyszemélyi döntés a támogatásról, hogy közben közgyűlést is tartottak a képviselők, akik azonban a pénzosztásról akkor mégsem értesülhettek. A háttérben az az ok állt, hogy nyilvánvalóan kellemetlen lett volna a politikai botrány a baloldalnak, hiszen éppen akkoriban fújták le a tűzijátékot is, mert állítólag az arra szánt 3,5 milliót is tűzifára költötték – megemlíthető, hogy az ezzel kapcsolatban semmilyen részletet nem árultak el később sem lapunknak. 

Péterffy a saját hatáskörben hozott döntés kapcsán arra hivatkozott, miszerint „amennyiben az önkormányzati társaság működése körében felmerült ok indokolttá teszi, a működőképesség fenntartása vagy a likviditás megőrzése érdekében az átadott pénzeszköz átutalása ütemezésének módosításáról a közgyűlés dönt, kivéve a két ülés közötti időszakban felmerülő, halaszthatatlan eseteket, melyekről a polgármester határoz, a közgyűlés utólagos tájékoztatása mellett”. 

 

Törvényességi eljárást indított a kormányhivatal 

Az ügy kapcsán aztán a Baranya Megyei Kormányhivatal törvényességi eljárást indított, amiben megállapították, hogy nem is módosíthatott volna a támogatási összegen Péterffy, csak átütemezhetett, átcsoportosíthatott volna pénzt PKK-nak. 

A hivatal megállapította, hogy „az önkormányzat (Szervezeti és Működési Szabályzata) SZMSZ-e nem adott arra felhatalmazást arra, hogy a polgármester a Rendkívüli Városüzemeltetési Veszélyhelyzeti Alap terhére a PKK működési támogatását növelje, így a döntése jogsértő volt". Bár utólag a testülettel elfogadtatta a polgármester a saját koalíciós tagjainak közreműködésével a propagandistáik dotációját, a kormányhivatal szerint tartani kell attól, hogy a jogsértés újra előfordulhat, ezért még mindig indokolt „a törvényességi felhívás".

Több oldalban vitatja Péterffy a jogi érveket

A hivatal részletes jogi érveket is hozott, de ezeket vitatja Péterffy Attila egy hosszú, mintegy 10 oldalas előterjesztésben, és szerinte nem is kell átalakítani a rendszert, mert szerinte ez is rendben van és ő jogszerűen járt el.

Úgy véli, hogy sem a költségvetési rendelet, sem az SZMSZ módosítására nincs szükség, holott a kormányhivatal szerint az egyébként a polgármester által korábban hivatkozott 50 millió forintos keret „felhasználásának értékhatárát esetenként kell értelmezni szintén egy számon nem kérhető, parttalan, veszélyes gazdálkodási joggyakorlathoz vezethetnek".

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!