A biztonságos vízpótlás a cél

2023.07.28. 17:30

Víztározót alakítanak ki Szaporca belterületén

Rajnai-Zsíros Krisztina

Szaporca Víztározó kialakítására nyert támogatást a szaporcai önkormányzat a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében. A pályázat keretében Szaporca belterületén alakítanak ki egy víztározó tavat, a Fekete-víz régi holtmedrének felújításával. A víztározót a belterületi csapadékvizek fogadásán kívül a Pécsi-víz felől is tervezik táplálni vízzel, elősegítve a folyamatos vízutánpótlást, illetve a megfelelő technológiák kiépítésével kismértékben Szaporca és Kémes településeket érintően árvízcsúcs csökkentő hatással is bírhat. Pál Csaba, Szaporca polgármestere elmondta, a projekt megvalósítása még az előkészítési szakaszban van, és várhatóan jövő év tavaszán, nyarán kezdődnek meg a munkálatok a mintegy 3,3 hektárnyi területen. 

A beruházás a falu közvetlen belterületét érinti, tehát játszótér, közterek, utcák nyílnak rá, amely nagymértékben megváltoztatja majd az itt élők gondolkodásmódját, a terület ökoszisztémáját. A beavatkozás hosszútávú célja a korábbi vizes élőhelyek visszaállítása, illetve kialakítása. A meglévő holtág kotrását és jókarba helyezését a meglévő partvonalak rendezésével, azok kőszórással történő partfal biztosítással tervezik, az úttal kettéválasztott mederszakaszokat pedig áteresz beépítésével összenyitják, ezzel biztosítják a további áthaladást a meglévő úton, valamint vízátfolyást a mederszakaszok között. 

– A fejlesztés a klímaváltozás hatásait csökkenti, emellett gyakorlatilag egy olyan szép természeti adottságot hozunk elő a beruházással, amely itt van, csak most nem látszik

 – fogalmazott a községvezető. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!