6 köbméter hidrogénnel fújták fel

2024.04.11. 20:00

Magaslégköri ballont engedtek fel a tulipános kertből

Hírportálunkon mutattuk be először a kővágószőlősi Zsongor Kertet, ahol a vajszlói származású Hadnagy Gergő 30 ezer tulipánt telepített. Most egy különleges dologra vállalkoztak a kertben, felengedtek egy meteorológiai ballont, ami akár 30-40 kilométer magasra száll a légkörbe.

Tóth Viktória

Nagy volt a nyüzsgés csütörtök délelőtt a kővágószőlősi tulipános kertben, mindenki a magaslégköri ballon felengedésére volt kíváncsi. A tulajdonos, Hadnagy Gergő elmondta, a céljuk többek között, hogy a tulipános kertből szedett virágokat helyeznek el a fedélzeten és képet készítsenek a magasból.

 
 

– A tulipánokat már ki is választottam, piros és fehér színben, a száruk zöld, így adják ki a nemzeti lobogó színét – avatott be a projekt részleteibe a tulajdonos.

Goda Zoltán és a Bajai Csillagvizsgáló Egyesület csapata már készülődött, mint a szakember elmondta, ebbe a magasságba ritkán szoktak felküldeni bármit is.

– Emiatt érdekes számunkra, hogy milyen magasságot tudunk ezzel a ballonnal elérni, másrészt pedig az, hogy mit tudunk ott mérni. A fő cél tehát a meteorológiai adatok gyűjtése, így mindig felküldünk szondákat, porszenzort, sugárzásmérőt 

– fogalmazott.

 

Magyarországon több helyen felküldtek már hasonló ballonokat 

Például az Őrségben, Baja vagy Budapest környékén is. Most országos rekordra készültek, ugyanis eddig maximum 35 kilométer magasra engedtek fel ilyen ballont, most a 40-et célozták meg. A ballon fedélzetén, egy dobozban fényképezőgépet és jeladókat helyeztek el. 

– A ballont 6 köbméter hidrogénnel fújjuk fel, ennek nagyon nagy a felülete, egy kis szél is tudja mozgatni, akármi ki tudja szúrni. Körülbelül másfél órát tölt a levegőben, majd kipukkan a lufi, elkezd zuhanni, a légkör sűrűbb részében kinyílik az ernyő ami fékezi amíg talajt nem ér a doboz 

– ismertette Goda Zoltán. – Ha rövidebb pályán megy és nem megy olyan magasra akkor Komló környékén esik le, ha hosszabb pályán akkor pedig Bátaszék környékén.

A helyi általános iskola diákjai is kilátogattak a területre és a Pécsi Református Kollégium Technikuma és Szakképző Iskolájának sellyei intézményéből is érkeztek tanulók a rendezvényre. Mivel az iskolában működik kertész képzés, így megragadva az alkalmat ők is ellátogattak a kővágószőlősi tulipános kertbe.

– Nagyon tetszik a kert, a hirtelen jött áprilisi meleg miatt sajnálom, hogy a tulipánok hamar levirágoznak – mondta Balassa Krisztina tanárnő.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!