Termékenységtudatosság

2024.04.22. 12:30

Tabudöntögető programsorozatot indít a kórházi főigazgatóság

A Termékenységtudatosság hete április 23-tól április 27-ig tartó, egyedülálló összefogással megvalósuló rendezvénysorozat. Az Országos Kórházi Főigazgatóság szakmai védnöksége mellett, az „Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány, a Felelősen Magadért Egyesület, a Dr. Kőrösi Tamás Alapítvány és a KétIgen Alapítvány fogott össze, hogy tabudöntögető programsorozattal hívja fel a figyelmet arra, hogy a petefészek nem botoxolható, de a férfiak sem viszik sírba a nemzőképességüket.

Bama.hu

Fotó: didesign021

Magyarországon jelenleg minden hatodik párkapcsolatban termékenységi problémával küzdenek. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a meddőség mára népbetegséggé vált. Szeretnénk, ha a gyermekvállalás előtt álló, vagy abban még nem is gondolkodó korosztály is tisztában lenne azzal, hogy az életmód és az életkor rendkívüli mértékben befolyásolhatja, hogy milyen eséllyel lesz egy párnak később gyermeke.

A Termékenységtudatosság hete lehetőséget biztosít arra, hogy a társadalmat tájékoztassuk a termékenységre vonatkozó legfontosabb kérdésekről. Célunk, hogy az országos roadshow keretében felhívjuk a Z-generáció figyelmét arra, hogy ez a kérdéskör, közelebb van, mint gondolnák, és már ma is sokat tehetnek annak érdekében, hogy később annyi gyermekük születhessen, amennyit szeretnének. Továbbá teret és lehetőséget szeretnénk biztosítani a már családalapítást tervező pároknak, hogy hiteles előadásokat hallgathassanak meg a témában, és személyesen találkozhassanak a reprodukciós egészségmegőrzés elismert hazai szakértőivel, naprakész információt kapjanak arról, milyen lehetőségek állnak rendelkezésükre, ha gyermeket szeretnének.

A Termékenységtudatosság hete roadshow témái

Az eseménysorozat - ahol minden érdeklődő ingyenes részt vehet - a termékenységtudatosság kérdéskörét több oldalról kívánja megközelíteni, kihasználva azt a lehetőséget, amelyet a különböző területekről érkező szakemberek együttműködése kínál. A rendezvény során előadások és interaktív programok keretében kerül sor a termékenység, a reproduktív egészség és a családtervezés különböző aspektusainak bemutatására.

A teljesség igénye nélkül néhány kérdéskör, amit érinteni fogunk:

  1. „Ej, ráérünk arra még! Tényleg ráérünk?” Miért nem botoxolható a petefészek?
  2. „Mit tehet a sejt, aki mit se sejt?”
    Kinek és mikor elérhető a szociális petesejtfagyasztás? Mit tehet egy elfoglalt, sikeres nő, ha tudja, hogy csak később szeretne gyermeket? Meddig és miként tudunk előre gondoskodni a családalapításról?
  3. Baj, ha a férfiak rendszeresen gőzfürdőbe járnak?
  4. Mi az összefüggés a termékenység és az életmód között? A sportolással, étkezéssel mennyire befolyásolható a termékenység, nemzőképesség?
  5. Halhatatlan férfiasság?
    Sokan gondolják, hogy a meddőség női probléma. Al Pachino is a 80-as éveiben lett apa. Ő csak nyert a termékenységi lottón, vagy a férfiakkal valóban „a sírba száll” a nemzőképességük?
  6. Meddőség és a párkapcsolat
    Miért és hogyan teszi próbára a sikertelen gyermekvállalás a párkapcsolatokat? Mit tehetünk azért, hogy a közös küzdelem ne szétválasszon, hanem összekössön minket?
  7. Női betegségek és a meddőség

Okozhat-e meddőséget az endometriózis, mióma, PCOS? Milyen kezelései lehetőségekkel növelhető az érintetteknél a teherbe esés esélye?

2024. április 25., csütörtök

Pécs: Fájdalmas menstruációtól a meddőségig

PTE ÁOK Központi Épület I. emeleti Dékáni Tanácsterme; 16:30-18:00 Keynote speaker: Inzsöl Júlia

Kerekasztal-beszélgetés: Salamon Adrienn, a Női Egészségért Alapítvány elnöke vezetésével Dr. Várnagy Ákos, egyetemi docens, szakmai vezető

Dr. Bodor Andrea Lili, pszichológus, PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, Életkör Pszichológiai Műhely, Inzsöl Júlia, videós tartalomgyártó és podcaster, valamint Dr. Nagy Bernadett M.D., PhD, egyetemi tanársegéd segítenek jobban megérteni, hogy mikor és miért okozhat az endometriózis, PCOS, mióma meddőséget, és mit tehetnek az érintettek, ha majd egyszer gyermeket szeretnének. További részletek és regisztrációs lehetőség az ingyenes eseményre ezen a linken érhető el - derül ki az egyetem közleményéből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!