Az erdőben motorozni, quadozni is tilos!

2024.05.12. 07:00

A kormányhivatal és a rendőrség is fellép a szabálytalankodókkal szemben

Erdőben quadozni tilos, mégis minden évben vannak, aki a szabályt megszegik. Még a nyár el se kezdődött, de a Baranya Vármegyei Kormányhivatalhoz már érkeztek bejelentések a szabálytalanság miatt.

Wald Kata

Fotó: FOTOGRIN

- Aki nem az erdőgazdálkodással összefüggésben tartózkodik az erdőben, erdőlátogatónak minősül, tevékenységüket természetvédelmi okokból jogszabályok is korlátozzák 

- tájékoztatta szerkesztőségünket a Baranya Vármegyei Kormányhivatal. Eszerint az erdőlátogatók nem okozhatnak kárt az erdei életközösségben - ideértve az erdő talaját is - és az erdészeti létesítményekben. Nem zavarhatják továbbá az ott tartózkodók pihenését és az erdőgazdálkodási tevékenységet.

A kormányhivatal kiemelte, a jogszabályi előírások szerint erdőben, illetve az erdei utakon quaddal, terep-motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral, valamint motorkerékpárral közlekedni tilos. E tilalom alól csak az erdőgazdálkodási célú járműforgalom jelent kivételt. Technikai sportversenyt  - így például terepmotorversenyt - rendezni csak az erdőgazdálkodó hozzájárulásával lehet, és a rendezvény szervezőjének a szükséges hatósági engedélyeket is be kell szereznie. 

- Erdőterületen való quadozás, terepmotorozás miatt 2024-ben eddig két esetben érkezett bejelentés a Baranya Vármegyei Kormányhivatalhoz, de ezek nem tartalmaztak olyan konkrét információkat, amely alapján erdészeti hatósági eljárás indulhatott volna 

- közölték. 

Bejelentéseket egyébként a kormányhivatalban az erdészeti hatóságnál, védett természeti területen vagy Natura 2000 területen lévő erdő esetében a természetvédelmi hatóságnál lehet tenni. 

A kormányhivatal kiemelte, erdészeti hatósági eszközökkel az erdőben történő terepmotorozás megakadályozásának, megelőzésének lehetősége nagyon korlátozott.  A rendőrség közreműködése eredményezhet hatékonyabb fellépést, amire volt is példa a korábbi években.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a téma kapcsán hangsúlyozta, az erdei utat – kivéve a közforgalom számára megnyitott erdészeti magánutat – csak gyalog, lóval vagy kerékpárral szabad használni. Autóval, túramotorral, krosszmotorral, quaddal, egyéb motoros járművel tilos! Effajta szabályszegés miatt Baranyában évente átlagosan egy-két bejelentés fut be hozzájuk. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!