Ott volt mindenhol

2024.05.22. 14:00

Baleseteket, tűzeseteket és természeti katasztrófákat is lencsevégre kapott - galéria

Czeczon Enikő

Egy olyan kollégától tanulni, aki már negyven éve a szakmában van, felemelő és megtisztelő. Felemelő azért, mert sok évnyi tapasztalattal maga mögött, amelyek között sok jó, de sok rossz is van, képes motiválni egy-egy rosszabb napon is. És megtisztelő azért, mert ennyi munka előtt csak kalapot emelni lehet, főleg úgy, hogy folyton változni kellett ebben a folyamatosan gyorsuló világban.

A Dunántúli Naplónál Laufer László nemcsak vidám eseményeket fotózott. A baranyai térség nagyobb baleseteinél, áradásainál, esőzésénél is ott volt. Kint volt 1985-ben a Duna befagyásakor, amikor átsétáltak a mohácsiak egyik oldalra a másikra. Készített fényképet 1988-ban a romokban heverő bólyi moziról. A jegyszedő néni terelte ki a nézőket a teremből, amikor mozgást hallott a falból. Az épület azután dőlt össze, miután mindenki kijutott.

A helyszínre sietett Laufer László akkor is, amikor Pécs legnagyobb diszkója, a Boccaccio kigyulladt, miközben bent buliztak, de megörökítette azt is, amikor 2005-ben a Kürt utcában lezuhant egy mentőhelikopter, de a 2021-es sellyei jégverés okozta károkat, a 2010-es hatalmas eső által felborított autókat, a 2015-ös menekültáradatot is lencse végre kapta. A sort pedig folytathatnánk még.

Rengeteg fotót találni Laufer László archívumában, amelyekből olykor-olykor levetít jó párat előadásokon. Ilyen alkalom lesz május 22-én a PTE Koltai Dénes Aulájában délután 3 órakor, ahol a Pécsi Szenior Akadémia keretében tart előadást Baranya megye elmúlt négy évtizede sajtófotókon címen. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!