Bama.hu videó

2023.11.23. 20:00

Belestünk az egyik villányi szakköri foglalkozásra, nem hinné, mit láttunk (videó)

Idén ősszel vármegyénk 57 településén indulhattak szakköri foglalkozások a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) „Tudásunkkal kézen fogva a közösségekért” programjának köszönhetően. Az intézet három új szakkörrel – natúrkozmetika, baba-mama horgolás és szövés kereten – egészítette ki a választható foglalkozások körét.

Rajnai-Zsíros Krisztina

A dél-baranyai kisvárosban tavaly hímző szakkör indult, idén pedig a tavalyi érdeklődés után kettőt is meghirdettek a Villányi Művelődési Ház munkatársai: a natúrkozmetikát és a bútorfestést. Egy natúrkozmetikai foglalkozásra mi is ellátogattunk, így megnézhettük, hogyan készítettek a résztvevők kendermagolajos mosószappant. A szakkörre öt fő jelentkezhetett, az NMI a program keretében ennyi résztvevőre küld alapanyagot és eszközöket. Ez támogatásban nem kevés, hiszen a honlapon található webshop árai szerint fejenként mintegy 170 ezer forintba kerülnek a foglalkozásokon felhasznált anyagok. A natúrkozmetikára jelentkező hölgyek először az oktató videót nézték végig, közben Schuller Anikó szakkörvezető megmutatta, hogy az eddigi alkalmakon már miket sikerült kikeverni, elkészíteni. A kapott leírások alapján pontosan tudnak méricskélni és adagolni, kikeverni, és kivétel nélkül mindenkinek sikerélményt nyújt a foglalkozás. Bár az elején még kissé szótlanul megy a munka, húsz perc után a beszélgetés teszi még tartalmasabbá a foglalkozást. Ez sem véletlen, hiszen a szakkörök egyik célja a közösségépítés.

Kiállítják az elkészített termékeket

A villányi natúrkozmetikai szakkörön készült már szúnyog- és kullancsriasztó balzsam, különféle masszázsolajok, és illatos habkrém is. A kendermagolajos mosószappan esztétikailag talán nem olyanra sikerült, mint az oktatóvideón, mert hamar kötött a kikevert massza, ugyanakkor a minőségét ez nem befolyásolja. A termékeket tavasszal egy kiállítás keretében ki fogják állítani. Aki pedig előbb is kedvet kap az alkotáshoz, az minden szükséges információt megtalál a „aszakkor.hu” honlapon. Schuller Anikó elmondta, már azt is megnézték, hogy jövőre mivel szeretnének foglalkozni: az igényeknek megfelelően a gyertyaöntést és a baba-mama horgolást nézték ki, arra szeretnének pályázni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!