„Irigylem a japánokat”

2024.04.23. 10:30

Sosem járt Van Gogh Japánban, mégis ez az ország volt művészetére a legnagyobb hatással

Április 25-én egy angol dokumentumfilmet tűzött műsorra a pécsi Apolló Mozi, ami a Van Gogh & Japán címet viseli. Az alkotást délután 5 órai kezdéssel vetítik.

Czeczon Enikő

Egyik levelében Vincent Van Gogh azt írta testvérének, Theónak, hogy „Irigylem a japánokat”. Ennek okát tudhatja meg a néző ebből a filmből, amelynek alapjául a Van Gogh és Japán című kiállítás szolgál, amely az amszterdami Van Gogh Múzeumban látható. A művész sohasem járt az ázsiai országban, mégis ez az az ország volt rá és a művészetére a legnagyobb hatással. Így nem érthetjük meg Van Goghot addig, ameddig meg nem értjük azt, hogy hogyan érkezett a japán művészet a 19. század közepén Párizsba, és milyen hatást gyakorolt olyan művészekre, mint Monet, Degas, és mindenekelőtt a címszereplőre, Van Goghra.

A film során a néző eljut Franciaországba és Hollandiába, és még Japánba is, hogy tovább vizsgálja azt a figyelemre méltó örökséget, amely Van Goghra oly nagy hatással volt, és amely őt azzá a művésszé tette, akit ma ismerünk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában