Érdekes projekt

2024.05.15. 20:15

A sikeres zongoraművész és a PTE KPVK dékánja közös könyvvel rukkolt elő

Megjelent a sikeres zongoraművész, Bogányi Gergely és a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar dékánjának, Szécsi Gábornak a közös könyve, amely a Narrativitás és zenei megértés címet viseli.

Czeczon Enikő

A Belvedere Meridionale Kiadó gondozásában megjelent kötetben a szerzők azt vizsgálják, hogy filozófiai, nyelvészeti és pszichológiai modellek milyen adalékokkal szolgálhatnak a zenei megértés folyamatának megértéséhez és ezáltal a kérdéskört érintő esztétikai, zeneelméleti gondolatkísérletek tovább gondolásához. 

A könyv, amely gazdagon van illusztrálva zenei példákkal, célja, hogy meghatározza a zenei megértés alapjait megvilágító narratológiai modell fogalmi kereteit. 

Ahogyan a PTE KPVK honlapján olvasható a szerzők elemzéseik során annak az általános hipotézisnek az igazolására vállalkoznak, hogy a zeneművek olyan narratívaszinteket jelenítenek meg, amelyek személyes asszociációk kereteiként működő befogadói történetekkel összekapcsolódva válnak a művek értelmezésének alapjaivá. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!