Kosárlabda

2023.06.23. 20:30

A kontinensviadal egyik nagy esélyese ellen folytatódhat a tündérmese

Egy fontos mérföldkőhöz érkezett a magyar női kosárlabda, de ezt a tündérmesét tovább lehet írni. Az már biztos, hogy ezzel a remekléssel a válogatott olimpiai selejtezőt játszhat majd, de szombaton délután Spanyolország ellen ki lehet vívni az Európa-bajnoki döntőbe jutást is.

Móga Richárd

Fotó: Koncz Márton

Drámai végjátékot követően jutott a nő kosárlabda Európa-bajnokság elődöntőjébe a magyar válogatott, de az eufórikus állapotból eszmélni kell, ugyanis mint kiderült, szombaton 17.45-től már Spanyolország ellen kell parkettre lépni, ahol tét a döntőbe jutás.

Favoritként várhatták a mieink a Csehország elleni ütközetet, de ezért azért megdolgoztak az elmúlt időszakban. Sokáig úgy is tűnt, hogy könnyedén érvényesül a papírforma, hiszen 17 pont is volt a differencia a javunkra, de az utolsó negyed azért körömrágósra sikeredett, köszönhetően annak, hogy Székely Norbert alakulata kissé elkényelmesedett. Így minden az utolsó tíz másodpercen állt vagy bukott, mikoris már egy egységgel a cseh együttes állt jobban: kisebb riadalom volt, mikor Studer kezéből kiperdült a labda, de a játékvezetők a challange-et követő videózása után kiderült, hogy cseh kézről ment ki. A bedobás után a csapatkapitány, Dubei Debóra beleállt a tempóba, és nem hibázott (62–61). Ezt követően még maradt 3,6 másodperc, de Reanata Brezinová túlvállalta magát, így 26 esztendő elteltével ismét bejutottunk az Európa-bajnoki elődöntőbe. Sőt, ezzel a válogatott biztosan ott lesz az olimpiai selejtezőn.

– Ez a magyar kosárlabdázásnak egy fontos mérföldköve. Ezt mindenkinek értékelnie kell – értékelt a sikert követően Székely Norbert, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Elképesztő, mit harcoltunk ezért. Hat éve indítottuk ezt a projektet. Nagyon sokan bíztak ebben, összefogtak a játékosok, a vezetők, az edzők és képesek voltunk arra, hogy megtegyük ezt a lépést. Perspektívája van a csapatnak. Hat éve úton van ez a csapat és erről nem szabad letérni. Most érkezett el az a szituáció, amiből tovább lehet fejlődni. Van olyan respektünk, hogy a játékvezetők már meg mernek ítélni ilyen szituációkban egy-egy faultot, egy-egy labdát. Ezek mind-mind a fejlődés következő fázisai.

A tündérmesét Spanyolország ellen lehet tovább írni, ahol ugyan nem a magyar csapat a favorit, de van miből táplálkozni: gondolhatunk a kontinensviadal előtti felkészülési összecsapásra, mikoris mindenkit meglepve 77–65 arányban jobbnak bizonyult válogattunk a torna egyik legfőbb esélyese ellen.

Spanyolország szintén csoportgyőztesként jutott tovább, maga mögött hagyva Montenegrót, Görögországot és Lettországot. Igaz, sokakat meglepve a nyitányon becsúszott egy vereség a lett válogatottól, de az első pozíció így sem került veszélybe.

A negyeddöntőben Németország következett, de a spanyol gárda mindvégig kíméletlenül, ellentmondást nem tűrő játékkal rukkolt elő, így azon a párharcon elmaradt az izgalom.

Mindenesetre az komoly fegyvertény, hogy az NKA Universitas PEAC női kosárlabdacsapatának korábbi csapatkapitányánál, Kiss Virágnál egyetlen spanyol játékos sem szerzett több pontot (68).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában