Kosárlabda

2024.05.17. 13:07

Pécs sporttörténetében egy új fejezetet nyitottak

Van mire visszatekinteni. Kitartóan játszott az egész idényben az NKA Universitas Pécs férfikosárlabda-csapata, s nem adta fel álmait, így célját is gyorsan teljesítette első élvonalbeli idényében. A hatodik hely már csak hab volt a tortán.

Kvanduk Bence

Fotó: Löffler Péter

A finálé, ami az egyik együttesnek az út végét jelentette, s a mai napig fájdalmas emlék, az a másikat további szárnyalásra késztette. A 2022/2023-as idény végén az NKA Universitas Pécs és a PVSK-Veolia egymással csapott össze az élvonalba jutásért, s az NB I. B. Piros-csoport döntőjének 5. meccséből végül az akkor hazai pályán szereplő akadémisták kerültek ki győztesen. Akkor pedig még nem is sejthették, hogy mennyire meghatározó lesz majd az újonc év.

Pécs
Ami Pécs egyik felének szívszaggató pillanat volt, addig a másik oldalt elindította egy sikerrel kikövezett úton
Fotó: Löffler Péter

Az NKA Pécs még tán magát is meglepte

Ugyan két nagy kátyúval indult az NB I. A-csoportjában az NKA Pécs útja, hiszen rögtön a címvédő Szombathellyel kellett mérkőznie, majd a tapasztaltabb Kaposvár jött szembe, a harmadik fordulóban, az első hazai meccsen első győzelme is megszületett az osztályban. A Csirke Ferenc vezette Paksot győzte le két ponttal. Az élet furcsa fintora, hogy talán, ha akkor az atomvárosiak nyernek, akkor még ma is ott ülne a padon a pécsi ikon. Ehelyett később február 3-án már Pécsett volt a kezében a kormány, s nagyszerűen irányított.

Rögtön bejutottak a négy közé a kupában 

Az első igazán nagy sikernél még Goran Tadic vezényelte az akadémistákat. Ekkor már biztos volt, hogy az idény első felét a nyolc közt zárta a csapat, majd Zalaegerszegen egy kemény csatát követően kiharcolta az ekkor már egy légióst váltó gárda, hogy ott lehessen a Magyar Kupa négyesdöntőjében. Ekkor tehát már Fahrudin Manjgafic, Ibrahim Durmo, Nikolic Nemanja mellett Jordan Walker folt a keretben Milan Luzaic helyett, Shane Henry viszont még nem volt a csapat tagja.

A final fourban már nem volt szerencséjük, a Szolnok és a Szombathely is jobb volt.

Pécs
Nem hátráltak meg a kupa négybe kerülésénél sem Schererék
Forrás: MW

A helyosztókon is motiváltan játszottak

Csirke Ferenccel végül elérte az együttes, hogy ott lehessen a rájátszásban is, s ezzel korán elérte a célját, hiszen végig a bennmaradást akarták teljesíteni a pécsiek, ez pedig ezzel biztossá vált.

A négybe jutást a Szolnok ellen kellett volna teljesíteni, de az Olajbányász gyorsan, három meccs alatt lezárta a párharcot, a helyosztók viszont már egészen más történetet mutattak.

A motiválatlan Sopronon átgázolt a Pécs, amely szeretett volna újoncként 5. lenni, ha már eddig eljutott. A végső párharcban aztán a Budapesti Honvéd ellen is jól kezdtek Kovács Péterék, 5 ponttal nyertek, de az idegenbeli meccsen elfogytak, s a pécsi zárómeccsen is fáradtabbak voltak, s így nem sikerült győztesen búcsúztatni a veterán bedobót. A hatodik helyre viszont büszkék lehetnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában