Közélet

2009.07.20. 11:16

Bekeményítenek a tartozó lakásbérlőkkel szemben

Hatalmas kintelvőségek halmozódtak fel a pécsi önkormányzati bérlakásokkal kapcsolatban, a lakók csak a Pétávnak 700 millióval tartoznak. A város népjóléti bizottsága hamarosan megkezdi a kilakoltatásokat.

Babos Attila

Elképesztőek a kintlevőségek a pécsi önkormányzati bérlakások tekintetében, sokan százezres, milliós tartozásokat halmoztak fel – mondja Csizi Péter, a népjóléti bizottság új, fideszes elnöke. Csizi állítja, ellenzéki képviselőként, közelmúltbéli kinevezéséig mit sem tudott arról, milyen súlyos a helyzet. A bérlakásban élők távhődíj-tartozásai például mintegy hétszázmillió forintra tehetők, amelyért – elvileg – az önkormányzat tartozik felelősséggel a szolgáltató, a PÉTÁV felé.

– Igyekszünk mindenkivel méltányosan bánni, senkit nem akarunk az utcára küldeni – mondta a fiatal politikus. – Persze a számlákat nem tudjuk senki helyett kifizetni, ezért minden esetben olyan lakást kell biztosítani, amit az érintett fent is tud tartani.

A képviselő kiemelte, hogy komoly problémát jelentenek az önkényes és jogcím nélküli lakásfoglalók is. Ezért pontos kimutatást kért a számukról, de mivel ilyen statisztika eddig nem volt, csak az év második felére készülhet el a lista. Csizi Péter azt mondja, ha valaki nem tudja fizetni a számláit, és az együttélés alapvető szabályait sem tudja betartani, mennie kell a lakásból, ez alól – a felmérést követően – még a gyermekes családok sem lesznek kivételek.

Csak a PÉTÁV követelése 700 millió forintra rúg a bérlőkkel szemben, amelyért – elvileg – a városnak kell jótállnia, ha a pénzt nem tudják behajtani. Gasz Zoltán, a PÉTÁV Kft. ügyvezetője is megerősítette: tárgyalásokat kezdett a városi szolgáltató és az önkormányzat arról, hogy miként lehetne csökkenteni a távhőcég kintlévőségét. Felmerült: a város nem használt ingatlanokat ad át, ezeket a szolgáltató értékesíti és a pénzt leírja az adósságból.

Gasz Zoltán elmondta, a cégnek jelenleg már milliárdos nagyságrendű a teljes kintlévősége. Kétezer nagy tartozójuk van, ebből ezerháromszázan bérlakásban élők, holott a 31,5 ezer pécsi távfűtött lakásnak csupán 7 százaléka bérlakás. Az ügyvezető szerint sokan kihasználják, hogy a bérlőkkel igazából nem tudnak mit kezdeni, míg a tartozó lakástulajdonosok ellen több és hasznosabb fegyverük is van, kezdeményezhetik például az ingatlan elárverezését.

Tizenöt bérlakást hirdetnek meg hamarosan

Pécs városának 4372 bérlakása van, amelyekben több mint 13 ezren élnek. Ennél lényegesen több lakásra lenne szükség, hisz az igénylők száma meghaladja a háromezret. Jelenleg tizenöt olyan lakás van, amely felújítás után lakhatóvá válhat, ezekre hamarosan pályázatot ír ki az önkormányzat. Csak olyanok költözhetnek majd be ezekbe, akik kötelezettséget vállalnak arra, hogy felújítják a lakást, minek fejében lakbérkedvezményt kapnak, és ígérvényt a várostól, hogy egy meghatározott ideig biztosan ők maradhatnak ott a bérlők. Emellett még van tizenöt üresen álló lakás Pécsett, önkormányzati tulajdonban, ezeket azonban törvény szerint rendkívüli esetekre – például elemi kár – kell fenntartani.

Nem épülnek újabbak

Csizi Péter szerint a kormány megfeledkezett azokról, akik nem tudnak lakáshoz jutni, mára ugyanis eltűnt a korábbi lakástámogatási rendszer, és az önkormányzatoknak sincs pályázati lehetőségük. Állami támogatás hiányában viszont nem tudnak új lakásokat építeni. A város egymaga tehetetlen, hisz nincs pénz a kasszában, adósság annál inkább.

Gyakran nem az lakik benne, akik megkapta

A György-telepen élők közül többen levelet kaptak az elmúlt hetekben a várostól, amelyet úgy értelmeztek, hamarosan utcára teszik őket. Pécs lakásügyi osztályán megtudtuk, csak szokványos fizetési felszólításokat postáztak. A telepen sok az önkényes lakásfoglaló, akik a bérlakások egy részét vidékről beköltöző családoknak adják tovább „albérletbe”. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!