Közélet

2009.07.18. 10:09

Melegvízszámlák: kánikulában jött a hidegzuhany

A Pétáv megkezdte az éves melegvíz-elszámoló számlák postázását. A borítékot kézhez véve a városban többen a szívükhöz, majd a fejükhöz kaptak. Ugyanis nem ritka, hogy több tízezer befizetendő forintról hozott levelet a postás.

B. Z.

A pécsi Kodolányi utca egyik társasházában lakók egyike azt mondja, lakásonként 20–45 ezer forint között szóródik a tartozásuk. Az összeget nem vitatják. Azért nem, mert tavaly jelentős visszatérítést kaptak, és tudják, hogy a távfűtő cég ezekután alacsonyabb átlagfogyasztást állapított meg lakásonként. A mérők leolvasásáig nem is volt gond, ám a kihozott egyenleg nyomán – ami azt mutatja, hogy egy év alatt több meleg vizet használtak fel mint előtte – azt vetik fel: nem lehetne esetleg gyakoribbá tenni a leolvasást, így közelítve a fizetendőket a tényleges fogyasztáshoz?

Gasz Zoltán, a Pétáv Kft. ügyvezető igazgatója azt mondja, a Kodolányi utcaiak esetében például kérhető részletfizetés. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy a 31 és fél ezer pécsi ügyfelük bármelyike megteheti, hogy év közben módosítja az átlagfogyasztását, hiszen a hiteles mérő minden lakásban szem előtt van, és éves átlagban ezzel akár tizedesjegy pontossággal megbecsülhető a végeredmény. Nem jellemző egyébiránt, hogy panasz lenne a távfűtésre, és ezt a fogyasztóvédelem is megerősítheti – mondja Gasz Zoltán. Ha csak az nem, hogy a fogyasztók szerint nagyon drága.

A többi közszolgáltatónál – az áram, a gáz, a víz és a hulladékszállítás esetében – is van mód az év közbeni változtatásra, a nyilvántartott átlagfogyasztás módosítására. Egyetlen kritérium van, az, hogy meg kell keresni a cégek ügyfélszolgálatait. Bizonyos esetekben elektronikus úton is módosíthatók az adatok. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!