Közélet

2010.02.28. 19:51

Polgármesteri jutalmak: hárman kaptak prémiumot

Három baranyai város – Harkány, Kozármisleny és Mohács – polgármestere kapott tavaly január óta jutalmat munkájáért. A további tizenegy városban a helyi szokásokra vagy a költségvetés szomorú állapotára hivatkozva nem kaptak prémiumot a településvezetők.

Babos Attila

A legtöbb jutalmat – a 2005 óta adható maximumot – Völgyesi Gyula, Kozármisleny polgármestere kapta a baranyai városok első emberei közül – ő hathavi keresetének megfelelő pluszjuttatással, bruttó 2,5 millió forint pluszpénzzel számolhatott a múlt évben. A polgármester elmondta, évente kétszer szavaz a testület a jutalmáról, s 2009-ben is a maximális 3-3 havi tiszteletdíjat kapta a féléves értékelésekkor. Elsősorban amiatt, mert az önmaguk elé kitűzött fejlesztési célokat tartani tudták, és továbbra is stabil a város pénzügyi-gazdasági helyzete.

Háromhavi tiszteletdíját vehette fel jutalomként a múlt nyáron, a 2008-as év pénzügyi zárásakor Szekó József, Mohács polgármestere, aki közölte, úgy érzi, megérdemelten kapta a prémiumot. A Duna-parti város vezetője jól működő, erős, országosan is kiemelkedőnek mondató, több mint kétmilliárd forintos fejlesztési tartalékkal rendelkező települést igazgat. Mint mondta, ha úgy tetszik, a város legnagyobb vállalkozását irányítja, s ha hasonló eredményt ért volna el az üzleti világban – ahol szokás a premizálás, mohácsi cégeknél is –, akkor ennél magasabb összeggel is számolhatott volna. Ő nagyságrendileg bruttó 1,6 millió forintot kapott a 2008-as év megítélésekor.

Valamivel kevesebb mint 1,4 millió forint prémiumot, a polgármester háromhavi tiszteletdíját szavazták meg december 28-i testületi ülésükön a harkányi városatyák Bédy Istvánnak. Az Éva Ferenc alpolgármester előterjesztése nyomán megszavazott jutalom alapját a hivatalos indoklás szerint a polgármester folyamatos, áldozatos munkája jelentette. Szerettük volna megkérdezni Bédy Istvánt arról, hogy előzetesen vagy utólag kötötték-e valamilyen célhoz decemberi jutalmát, ám nem tudtunk vele beszélni.

Két olyan képviselővel azonban beszéltünk, akik ott voltak a szavazásnál, és mindketten azt mondták, hogy nem volt ilyen kiemelt pluszteljesítmény – emiatt nem is volt egybehangzó a szavazás –, az indoklás arról szólt, hogy a polgármester sokat, és áldozatosan dolgozik a városért, miközben évek óta fizetésemelést és jutalmat sem kapott.

Baranya többi városában – Mágocs tavalyi várossá válásával tizennégyre duzzadt a megyében a számuk – szóba sem került 2009 januárja óta a polgármesteri jutalom kérdése. Így például Pécsett, Komlón, Siklóson, Szigetvárott, vagy épp a jól gazdálkodó Mágocson vagy Pécsváradon sem.

Több régóta hivatalban lévő vezető – Hárs József (Bóly), dr. Győrvári Márk (Szentlőrinc) és Takáts Gyula (Villány) – is közölte, náluk nem szokás, avagy fel sem merül a jutalom. Nagy Attila, Sellye és Székely Szilárd, Sásd polgármestere is azt mondta, beosztottjaik után ők utoljára kaphattak volna jutalmat, ám az elmúlt évek nehéz gazdasági helyzete miatt szó sem lehetett prémiumról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!