Közélet

2010.11.24. 12:21

Újra saját kézbe veheti a város a távfűtést

A hulladékszállítás, a vízszolgáltatás és a helyi tömegközlekedés után a város a távhőszolgáltatás ügyét is saját kezébe kívánja venni.

K.E., bama.hu

Az önkormányzat és a Pétávban résztulajdonos PANNONPOWER Holding Zrt. vezetése szándéknyilatozatot írt alá az üzletrész eladásáról, illetve megvásárlásáról.

– Stratégiailag fontos közszolgáltatásról van szó, amelynek a város kezében kell lennie. A jelenlegi struktúrában a kisebbségi tulajdonos egyetértése, illetve a lényeges kérdésekben a döntéshez háromnegyedes többség szükséges. A város érdeke azonban az, hogy szabadon dönthessen a stratégiai kérdésekben, legyen szó akár az ügyvezető választásról, akár az díjképzés mértékéről, vagy a cég jövőbeli piacbővítési elképzeléseiről, illetve az esetleges alternatív energiaforrások szolgáltatásba való bekapcsolásáról. Jelen tulajdonosi struktúrában ez lehetetlen, a kisebbségi tulajdonos gyakorlatilag vétójoggal bír – indokolta a kezdeményezést Páva Zsolt polgármester.

A város a most kezdődött önkormányzati ciklusban kívánja megteremteni a kivásárlás anyagi feltételeit. A távhőszolgáltató cég új vezetőjéről azonban már a közeli hetekben döntés születhet, miután Gasz Zoltán igazgató év végén lejáró szerződését nem hosszabbították meg. Utódját egyelőre nem nevezték meg.

– Cégünk, illetőleg annak tulajdonosa, a Dalkia mindig nyitott az előre mutató kezdeményezések iránt, különösen, ha azok a helyi közösség igényeit tükrözik. Természetesen a végleges megállapodás attól is függ, hogy az árelképzelések miként alakulnak. Úgy vélem, hogy az eddigi együttműködés nem vált a város, illetve lakóinak hátrányára – fogalmazott a bejelentés kapcsán Péterffy Attila, a Pannonpower elnök-vezérigazgatója.

Páva Zsolt hangsúlyozta, hogy a százszázalékos városi tulajdon tiszta pozíciót teremthet az árhatóság önkormányzat, a szolgáltató Pétáv és a hőszállító erőmű között. Az utóbbival kötött hosszú távú együttműködés mellett ugyanakkor a város keresi a szolgáltatás árait mérséklő alternatív energetikai megoldások bevonásának lehetőségét is.

Egymilliárd volt

Gasz Zoltán, a Pétáv Kft. ügyvezető igazgatójának tájékoztatása szerint az ezredforduló évében – szakértők által reálisnak minősített áron – egymilliárd forintért vásárolta meg a Pannonpower a 49 százalékos üzletrészt. Arra vonatkozóan, hogy mindez mennyit érhet most, még nem történt előzetes felértékelés.

A kivásárlás forrására vonatkozó kérdésre Páva Zsolt úgy válaszolt, hogy ebben az önkormányzati ciklusban, vagyis négy év alatt kívánja megteremteni a város a szükséges anyagi hátteret. A Pétáv éves árbevétele 8 milliárd forint körül mozog.

Már most is versenyképes a pécsi távfűtés

Amennyiben a felek megállapodnak, és a megyeszékhely önkormányzatának sikerül előteremteni a kivásárláshoz szükséges anyagi feltételeket – a vízszolgáltató, a hulladékgazdálkodó és a helyi tömegközlekedést bonyolító cég után – a Pétáv Kft. lehet (ismét) a város negyedik, tisztán önkormányzati tulajdonú közüzemi cége. Mint Páva Zsolt polgármester elmondta, arra vonatkozóan még nem született döntés, hogy a távhőszolgáltató a városi cégeket és vagyont tömörítő holding részeként, vagy önálló társaságként működjön-e majd a továbbiakban.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Pétáv – nem utolsósorban az EKF-építkezésekhez igazodva – milliárdos összegű fejlesztéseket hajtott végre kapacitásai bővítése céljából az elmúlt esztendőkben. A város távfűtéses közműrendszere jó állapotban van, a vezetékek szorulnak némi modernizációra. Az önkormányzat, a Pétáv és a hőszállító erőmű hosszú távra szóló együttműködésének köszönhetően kiszámítható árpolitika jöhetett létre, ami kapcsán Pécs ma a második legolcsóbb a 100 ezer lakos fölötti városok távfűtési tarifákat tekintve. A városban ma egy átlagos méretű lakás éves távfűtési költsége bruttó 120 ezer forint.

Szolgáltatások helyi kézben: víztől a buszokig

A távfűtés helyi tulajdonba vétele nem volna példa nélküli a városban: tavaly októberben országos visszhangot kiváltó lépéssel vette át a víz- és csatornaszolgáltatást a Pécsi Vízműtől az újonnan alapított Tettye Forrásház. A közösségi közlekedés átvétele is napirenden van: a legutóbbi közgyűlés döntött a Tüke Busz megalapításáról, miután felbontották a város és a Pécsi Közlekedési Zrt. közti szindikátusi szerződést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!