Közélet

2016.03.18. 17:16

Szovjet tankkal emlékeznek ‘56-ra Pécsen

Egy szovjet T34-est vásárolna a forradalom jubileumára a pécsi önkormányzat.

Babos A. (DN)

Egy szovjet T34-es tankkal emlékezne Pécs az ‘56-os forradalom és szabadságharcra és a „Mecseki Láthatatlanokra”, erről is szavaztak a csütörtöki közgyűlésen a képviselők.

Az ‘56-os forradalom, illetve a hatvan éves jubileum előtt tisztelgő úgynevezett Büszkeség Pontot a Mecsek kapunál állítanák fel, itt lenne látható a T34-es tank is egy posztamensen.

Gyimesi Gábor (Jobbik) azt kérdezte, hogy miért éppen egy szovjet szimbólummal állít Pécs emléket a forradalomnak. A válasz lényege az előterjesztésben is szerepel: Pécs nem egy tankkal, hanem a kilőtt tankkal, emlékezik, ugyanis annak idején, 1956 novemberében a Pécsre bevonuló tankok a Mecsek kapunál indultak fel a hegyre, az ellenállók viszont az elől haladót kilőtték, ezzel néhány napra megakadályozták, hogy a tankok tovább tudjanak haladni.
„A Mecsek Kapunál egy T34-es tank posztamensen történő kiállításával adnánk tudtául mindenki számára, hogy Pécs büszke a „Mecseki Láthatatlanokra”, emléküket, cselekedetüket megőrizzük a jövő nemzedéke számára” – olvasható a megszavazott előterjesztésben.

Pályázaton kell nyerni

Nem biztos, hogy Pécsett is lesz Büszkeség Pont, ezzel kapcsolatban is arról szavaztak, hogy benyújt a város egy pályázatot. A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány hirdetett meg egy pályázati felhívást azzal a céllal, hogy „a társadalmi emlékezetet ébren tartsa, valamint a közös értékeken, a múlton és a kultúrán alapuló magyar közösségi identitást erősítse”. Ezen a pályázaton kell tehát nyerni az emlékmű felállításához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!