Kultúra

2016.06.20. 10:06

A zenei szakmából kritizálják a Petőfit

A kereskedelmi rádiók felé nyitó Petőfi ellen több tucatnyian kikeltek, sok pécsi is.

N. L. (Dunántúli Napló)

A Petőfi rádió markáns stílusváltását kritizálta nyílt levélben a magyar zenei szakma számos résztvevője és támogatója, köztük neves baranyai szereplők. A Kiscsillagtól a Punnany Massifon át a Fishing on Orfű fesztiválig terjedő aláírói lista tagjai szerint rossz irányba indult el a közszolgálati adó.

„Az elmúlt években nagyon sokat köszönhettünk a Petőfi Rádiónak. Az igényes könnyűzenei kultúra támogatója és felkarolója volt. Egy friss zenei fórumot teremtett, ahol olyan zenekarok kaptak bemutatkozási lehetőséget, akiknek értékes alkotásai korábban nem jutottak el hasonló csatornán keresztül a közönséghez. (...) Olyan közmédium jött létre, amelyre nemcsak mi lehettünk büszkék, akikről szólt a rádió, hanem a produktumainkat kedvelő sok százezres hallgatóság is magáénak érezte” – áll a több tucatnyi szereplő által jegyzett nyílt levélben. Az aláírók közt zenekarok, mint a 30Y, a Kiscsillag vagy a Punnany Massif mellett vezető zenei fesztiválok (Sziget, Volt) és kisebb, helyi könnyűzenei klubok, mint a Pécsi Est Café is szerepelnek. Ugyanakkor a feltörekvő generáció – Pécsről például a Mongooz and the Magnet és az Immigrants – is képviselteti magát.

Az aláírók szerint a Petőfi által az elmúlt évtizedben vállalt könnyűzenei küldetés veszélybe került, de szeretnék a közös kiállással elérni, hogy a közszolgálati adó az eljövendő generációk új zenekarainak felemelkedését is segítse, és ne a kereskedelmi rádiózás szempontjait érvényesítse.

A rádiót üzemeltető MTVA szerint a zenei kínálat változtatásával éppen hogy sokkal több hazai előadó kapott lehetőséget a rádióban való megszólalásra, és egyelőre sokkal többen pártoltak a megújult rádióhoz, mint amennyien elkapcsoltak onnan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!