Gazdaság

2008.11.14. 17:01

Fűtés a földből: geotermikus erőmű épülhet Szentlőrincen

Aláírták pénteken annak a vegyes tulajdonú projektcégnek a megalapítását, amelyet a szentlőrinci geotermikus program megvalósítására hoztak létre.

Babos Attila

2009. január elejéig megkezdik Szentlőrincen a próbafúrásokat, amelynek eredményeit március közepéig-végéig szeretnék kiértékelni. Ezt követően kezdődhet egy rövid pontosítási, részletes tervezési szakasz, a nyáron pedig már megkezdhetik a kis, mintegy 200 négyzetméter alapterületű geotermikus erőmű építését, amely a Tamásiban épülő után a második lehet az országban. Ha minden a terveknek megfelelően alakul, akkor már a 2009/2010-es fűtési szezonban geotermikus erőművel fűthetik a távhős lakásokat és melegíthetik a vizet Szentlőrincen. Jelen ismeretek alapján ugyanis a Szentlőrincen, mintegy 1700 méter mélyen, dolomit mészkőrétegben megbúvó 90-95 fokos melegvíz fűtésre igen, áram-előállításra valószínűleg nem lesz alkalmas.

Röviden így foglalható össze, hogyan alakulhat a szentlőrinci geotermikus energiaprogram jövője. A tervezett lépésekről a Dunántúli Naplónak Bokorovics Balázs, a PannErgy Nyrt. igazgatótanácsának elnöke nyilatkozott. A cég vezetője tegnap, a Szentlőrinci Geotermia Zrt. alapító okiratának aláírása után, Szentlőrincen azt is elmondta lapunknak, hogy a céget ötmillió forintos alaptőkével – tíz százalékos önkormányzati tulajdonrésszel – hozta létre a PannErgy. Az alaptőkét azonban az erőmű megépítésének kezdetén százmillió forintra tervezik emelni. A mintegy 30-50 millió forintba kerülő próbafúrást saját erőből finanszírozzák, később a társaság forrásai mellett hitelt szeretnének felvenni az Európai Befektetési Banktól, hisz a szentlőrinci erőmű teljes költségvetése megközelítheti az egymilliárd forintot.

A válság annyiban érintheti őket, hogy az eredetileg húsz százalék körülire tervezett önrész negyven százalékig is felmehet, ám ezt még vállalni tudják – jelentette ki Bokorovics Balázs. Mindemellett pályázati forrásokat is igénybe szeretnének venni, ahhoz azonban, hogy egyáltalán pályázni tudjanak, szükség volt a projektcégre. A hazai kiírások közül az uniós társfinanszírozású KEOP-ból remélnek támogatást, az Uniótól közvetlenül pedig a strukturális alapokból remélnek pénzt. A cég mintegy harminc magyarországi városban, így Pécsett, Komlón és Mohácson is tervez hasonló projektet.

Péccsel, Komlóval és Moháccsal is tárgyaltak már

Tóth Bertalan, Pécs alpolgármestere kiemelte, 22 évre szóló szerződést készülnek kötni a PannonPowerrel, amely alapján nagyobb lesz a mozgásterük, mint jelenleg. Így egy geotermikus erőmű tulajdonosával is szerződést köthetnek, s az eddigi tárgyalások alapján ennek megvan az esélye a PannErgyvel. Páva Zoltán, Komló polgármestere hangsúlyozta, ők csak nyerhetnek, ha náluk is felépül egy ilyen erőmű, hisz a komlóiaknak 30 százalékkal olcsóbb energiát ígértek. Szekó József mohácsi polgármester drukkol Szentlőrincnek, és várja a fejleményeket. Nekik azt mondták, a jövő év elején döntenek arról, épülhet-e Mohácson is geotermikus erőmű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!