Kultúra

2009.04.03. 19:03

Megérkeztek a jövő sztárjai a PEN-re

Már-már karneváli hangulat és többségében kitűnő koncertek jellemezték a PEN 2009 könnyűzenei tehetségkutatójának elődöntőjét a Szenes Klubban, ahol a zsűrinek igencsak nehéz dolga volt a legjobb 8 zenekar kiválasztásával.

Violator-Várnagy Szabolcs

Ősemberek, hippik, pénzhamisítók, bajor parasztok és egyéb fura szerzetek vártak szerda este a Pécsi Egyetemi Napok könnyűzenei tehetségkutatójának fellépőire. Nem csoda, hogy ezek után az este rendhagyóra sikeredett, bár a jelek szerint ennek leginkább a szárnyaikat bontogató zenekarok örültek.

Tavaly óta hagyománynak mondható, hogy a szintén lassan tradícióvá váló PEN tehetségkutató elődöntője egyben a diákrektorjelöltek bemutatkozása is. Április elsején este így a csapatok bevonulásával alapozódott az elődöntő hangulata; a Szenest óriási számban lepték el az extravagáns ruházatú (illetve a TTK ősembercsapata esetében nagyobbrészt ruhátlan) illetők. Idén egyébként rekordszámban jelentkeztek a csapatok: hét jelölt vetélkedik a diákrektori címért, köztük az orvosisok, ami minden kétséget kizáróan a Berlini Fal ledöntéséhez mérhető esemény.

A nem mindennapi felvezetésnek köszönhetően nyolckor a az igencsak lendületes és fülbemászó klezmer-népzene vegyületet játszó Sheket negyedórás fellépésén már bajor parasztok tomboltak a színpad előtt. A Sheket meg is érdemelte a törődést, hiszen az este egyik legjobb koncertjét abszolválták a korai kezdés ellenére.

A népzene irányából a rockosabb témák felé vándoroltunk, némi kikacsintással a gumipánk felé, hiszen az est legszimpatikusabb fellépője a magát így aposztrofáló 4 Akkordos Szabadtéri Performansz volt, akik bár nem a legtechnikásabb ifjú zenekar voltak, de kétségkívül a legőszintébbek és -jópofábbak. 

Az igazi sokk azonban az este legvégén várta az egyre duzzadó közönséget, miután a fülbemászó rockot játszó Betterfly és az igencsak kísérletező hangulatú Apollogika után elérkezett a Mézga Aladár Sound System ideje, akik a diákrektorjelöltekhez mérhető hacukában és vödrökkel támadtak a gyanútlan közönségre. Az abszurd zenei humor legnemesebb hagyományát követő mézgáék ráadásul valamilyen titokzatos módon rajongótáborra is szert tettek már az elődöntő előtt, így tudósítónk beszámolója szerint fél tucatnyian üvöltötték a színpad előtt a „Gyere és nyald meg az orromat/ ugye milyen nedves ez a gondolat” örökbecsű sorait.

A második nap folyamán a hangulatteremtésben az összes fellépőnek nehezebb dolga volt, ugyanis a mókáért és kacagásért normális esetben felelős PEN-es csapatok a tehetségkutató első napjának fáradalmait heverték még ki, így csak egy maréknyi zebramintás közgazdász lány jelent meg, plusz pár feekes hippi, akik bár látványosak voltak, de mégsem tudták pótolni a másik öt csapat hiánya miatti furcsa érzést.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Revelstone is továbbjutott (fotó: Borbás Mátyás)
[/caption]Emellett nem kellett aggódni a közönség hiánya miatt, hiszen a külföldi hallgatókból álló Revelstone rajongótáborát is magával hozta. Az egyedülálló és meglepően kiforrott világzene/indie rock keverék minden kétséget kizáróan újabb rajongókat is szerzett a zenekarnak.

A csütörtöki fellépők közül a közönség kedvenc egyértelműen a Paint the Lilies volt. Winkler Flóra énekesnő teljesen magával ragadta a közönséget bájos hiperaktivitásával és remek hangjával, így a színpad előtt állók feje fölött csak egy közös képzeletbeli szövegbuborék lebegett, benne a „te jó ég, szerelmes vagyok” mondattal. Emellett a zenei aláfestés is profi volt, így kétség sem férhetett hozzá, hogy velük a PEN-en is fogunk találkozni.

Az este legutolsó tovább jutó bandája  A láma dalai volt, akik kellemes, a reggae és ska alapokból merítő, kicsit jazzel elegyítő zenéjükkel felfrissítették a már-már fáradozó közönséget, hogy az eredményhirdetés után új lendülettel vessék bele magukat a hajnalig tartó partiba.

Sajnos a továbbjutók száma véges volt, így óhatatlanul olyan zenekarok is kiestek, akik megérdemelték volna a PEN színpadát. Közéjük tartozott péntek este a Conspiracy of Mind, akik az este legkeményebb előadását nyújtották, vastag basszusokkal és rap betétekkel. A lágyabb bandák között kellemes színfoltot jelentett egy kis fejrázás, ám a legjobb nyolcba kerüléshez ez sajnos nem volt elég.

Összességében kellemesre sikeredett a tehetségkutató, és a továbbjutó bandák fel fogják dobni a PEN amúgy is színes palettáját. Ha ehhez hozzáképzeljük a randalírozó egyetemi csapatokat, már biztosra vehetjük, hogy április 22. és 25. között egy meglehetősen rendhagyó eseménynek lehetünk majd tanúi.

Az elődöntő továbbjutói

Sheket, Láma dalai, Mézga Aladár Sound System, Apollogika, Betterfly, Paint the Lilies, Szabadtéri 4 Akkordos Performansz, Revelstone

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!