Krimi

2024.04.23. 09:34

Álnéven ismerkedett a neten a maffiavezér

A gyanútlan hölgyek nem is sejtették, hogy egy gyilkos üzeneteire válaszolnak.

MW

A fotó illusztráció!

Forrás: Shutterstock

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője – írja az MTI az olasz hatóságok hétfői közleménye alapján.

Denaro a Francesco Averna nevet választotta magának, és a profilján egyedülálló orvosként mutatkozott be, aki a milánói Bocconi egyetemen diplomázott.

Denaro az olasz hatóságok által készített fotón
Forrás: AFP

A maffiavezért több mint harminc év körözés után tavaly januárban tartóztatták le egy palermói onkológiai klinika kapujában. A többszörös életfogytiglanra ítélt, majd szeptemberben betegségben elhunyt Denaro a közösségi oldalakat elsősorban kapcsolattartásra használta. Letartóztatásáig privát üzeneteket írt nőknek, néhánnyal közülük személyesen is találkozott.

A mai napig nyomoznak

A legnagyobb közösségi portálon a maffiavezérnek négy követője volt, köztük egy nő, aki azon a szicíliai településen, Campobello di Mazarában élt, ahol Matteo Messina Denaro rejtőzött. Egy szicíliai sportbolt tulajdonosa is követte Francesco Averna oldalát.

Egy másik profilon hatvanhárom követője volt, és több mint négyszáz másikat követett. Fényképet nem tett közzé magáról, a profiloldalára egy kiskutya fotóját tette.

A közösségi oldalakon üzent a húgának, Anna Patriziának is, aki egy római császárnő után a Lucilla nevet használta. A hatóságok Matteo Messina Denaro halálával nem zárták le a nyomozást: folyamatosan hozzák nyilvánosságra a maffiavezér életének és tevékenységének titkait.

Denarót 2023 januárjában tartóztatták le 30 év körözés után
Forrás: AFP

Baljós tetoválás

A hatóságok kiderítették azt is, hogy miért tetoválták Denaro bal karjára az 1981. október 8. dátumot római számokkal. Letartóztatása után azt mondta az őt a börtönben meglátogató testvéreinek, hogy számára egy fontos dátumról van szó. Az említett évben Matteo Messina Denaro 19 éves volt, a Don Ciccio Messina Denaro vezette család fiatal tagja.

Azon a napon maffialeszámolás zajlott Palermo városában: néhány óra leforgása alatt négy gyilkosságot követtek el az egymással szemben álló klánok tagjai között. A hatóságok mostani feltételezése szerint Mattia Messina Denarónak azon a napon volt a „beavatása”, és először ölt embert. 

Így vált a Cosa Nostra tagjává, és letartóztatásáig több száz ember életét oltotta ki személyesen vagy parancsba adva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!