Postabontás

2024.05.11. 19:30

Olvasónk szerint a labor megtagadta a fontos vérvételt

A pécsi egészségügyi ellátás hiányosságaira szeretném felhívni olvasótársaim figyelmét.

Wald Kata

Fotó: Ken stocker

A történetem évekkel ezelőtt kezdődött, amikor Pécsre kerültem, és itteni nőgyógyászt választottam. Az orvos, mint utóbb kiderült, méltán hírhedt a nők testalkatára tett udvariatlan, kéretlen megjegyzéseiről. Szakmailag sem volt jó tapasztalatom vele - inkább megrémített, mint segített volna. A  kezelés vége az lett, hogy évekre elvette a kedvem a nőgyógyászati vizsgálatoktól.

Akkor fordultam legközelebb orvoshoz, amikor tavaly év végén családalapításba kezdtünk. Tudatosan egy másik orvoshoz jelentkeztem, de sajnos kiderült, hogy a várandós gondozást csak a korábban említett nőgyógyász végezheti, mert az ő körzetébe tartozom. Semmiképpen nem akartam a várandósság alatti vizsgálatokat arra az emberre bízni. A bejelentett pécsi tartózkodási helyem mellett rendelkezem egy Tolna megyei kistelepülésen bejelentett állandó lakcímmel is, ezért úgy döntöttem, hogy a várandós vizsgálatok alkalmával inkább bevállalom az oda vissza 200 km utazást, és paksi nőgyógyászt választottam. 

Itt kezdődtek csak a problémák. Ugyanis Pakson a háziorvos állítja ki a laborbeutalókat. 

Az én háziorvosom viszont pécsi, és bár kitöltötte a kiskönyv ide vonatkozó oldalát, elmondása szerint ő más beutalót nem tud adni. A nőgyógyászom ezért külön kiállította a vonatkozó vizsgálatra szóló beutalót, amit a 36. heti laborvizsgálattal együtt kellene elvégezni. Próbáltam is e-mailben időpontot kérni a pécsi Veress Endre utcai rendelő laborjába a 36. heti laborvizsgálatra, valamint vércsoport szűrésre, amit szintén a nőgyógyász írt elő, azonban válaszul időpont helyett egy felvilágosítást kaptam, miszerint csak pécsi orvosok által kiállított beutalót fogadnak el. (Annak ellenére, hogy a pécsi lakcímem szerepel a rendelő adatbázisában.) Tehát hiába a pécsi lakcím az érvényes tb jogviszony és a beutaló, a labor megtagadta az orvos által előírt, fontos vizsgálat elvégzését. Nem tudom, ezek után kihez fordulhatnék. 

Név és cím a szerkesztőségben

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!