PR-cikkek

2016.11.13. 23:23

Megújulnak a Keszüi út platánfái

Nagy Ervin – Pécs főkertészeként szeretném tájékoztatni a pécsi lakosságot, hogy a BIOKOM Nkft., mint a városi közterületek üzemeltetője, megkezdte a Keszüi út platánfáinak ütemezett, tervszerű, fiatalító metszését. A munkálatokat egyrészt a fák egészségének fenntartása indokolja, másrészt a környéken élők biztonságának szavatolása. (x)

BAMA

A fasor mostanra kinőtte a rendelkezésére álló teret, többek között a magánterületek fölé emelkedő ágak veszélyeztetik a lakóházakat, a parkolóban álló gépkocsikat. Emellett a fák megöregedtek, így visszametszésük indokolttá vált, hogy megóvjuk őket vihar idején az esetleges kidőlésektől, ágaik leszakadásától.

A nyugat-európai országok nagyvárosaiban (például Párizs, Barcelona) több évszázados gyakorlatnak megfelelően ifjító metszést hajtunk végre. Ennek során a lombkorona erős, az elágazásokhoz közeli visszametszését végzik a szakemberek.

A platánok jól tűrik a metszést, könnyen újulnak, ifjításra (visszavágásra) erős hajtásnövekedéssel reagálnak. Ezen tulajdonságaira alapozva nagy hagyománya van a fák erős visszametszésének, jórészt a nyugati országokban, de mostanra már idehaza is. A fák rövid idő alatt újra erőteljes koronát növesztenek, amellyel ismét betöltik zöldterületi szerepüket, és port kötnek meg, árnyékot adnak, valamint párologtatnak.

A munkálatok nyolc-tíz napot vesznek igénybe az időjárástól és az esetleges, előre nem tervezhető körülményektől függően.

A munkálatok a Táncsics Mihály utcától haladnak nyugati irányba. A munkaütemek során megfelelő jelzések segítenek majd a közlekedésben. Ezeken a szakaszokon csak a déli oldalon lehet személygépkocsival közlekedni keleti irányba, a helyi buszközlekedés azonban mindkét irányban zajlik majd. Az érintett szakaszokon belüli buszmegállókat ideiglenesen áthelyezzük, erről a megálló menetrendjelző tábláin tájékoztatjuk az utazókat. A taxidroszt helyét a faápolási munkák ideje alatt átmenetileg ugyancsak áthelyezzük.

A munkaterületek lehatárolása érinti a gyalogosközlekedést is. Amennyiben egy ingatlan a munkával érintett területen belül helyezkedik el, ebben az esetben a munkaterület határát biztosító kollégák segítségét szíveskedjenek igénybe venni az ingatlan megközelítése vagy elhagyása céljából.

A munkavégzés a tervek szerint hétköznapokon 8:00–17:00 óra között folyik. A metszések ideje alatt, illetve az azt követő néhány napban is zajlik a levágott faanyag elszállítása, felaprítása. A BIOKOM Nonprofit Kft. mindent elkövet annak érdekében, hogy a munkálatok minél hatékonyabban, minél rövidebb idő alatt történjenek meg, azonban számos hátráltató tényező léphet fel, amelyet az ilyen nagy körültekintést igénylő munkavégzésnél figyelembe kell venni.

Kérjük a lakosság szíves megértését és türelmét! Bízunk benne, hogy a munkavégzés sokak örömére történik, és az eredménnyel mindenki elégedett lesz majd.

Nagy Ervin,
Pécs főkertésze, a BIOKOM
zöldfelület-gazdálkodási vezetője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!