PR-cikkek

2016.11.28. 12:39

Zöldbe borul Pécs, egyre több fát, növényt ültetnek

Több tucat közterületen zajlott és zajlik jelenleg is Pécs növényesítési programja idén. (x)

BAMA

A munka intenzitását indokolja, hogy Pécs szeretné kiérdemelni az Európa Zöld Fővárosa címet, adta hírül a napokban Pécs polgármestere. Pécs főkertészének, Nagy Ervinnek felügyeletével a szakemberek olyan növényeket választottak, amelyek jól viselik az egyre szélsőségesebb környezeti körülményeket, jelentős árnyékot adnak nyaranta, s frissítik a város levegőjét. Idén ősszel a szokásos növénygondozási munka mellett komoly hangsúlyt fordítottak a növényültetésre, vázolta Páva Zsolt. Az őszi virágosítási munkák során nagy mennyiségben hagymás és kétnyári virágokat ültettek el, majd novemberben kezdték meg a rózsák és az évelő ágyások telepítését. Beszédes az adat: míg 2010-ben és az előtt évente 3000 négyzetmétert borítottak Pécsett virágok, addig idén és az elmúlt években már 7000–9000 négyzetmétert.

A fásítási és egyéb fás szárú növények ültetésére vonatkozó munkálatok is egyre nagyobb volumenben zajlottak Pécsett. Szintén beszédes, hogy míg öt-hat évvel ezelőtt csak néhány tucat fás szárú növényt telepítettek Pécs közterületeire, addig az elmúlt idényben már közel 2000-et, idén pedig tavaszig 8400-at. Ezek közül 5400 fát ültetnek ki! Gesztenye- és liliomfákat telepítettek a Szent István térre, a Barbakán mellé és a Sétatérre. A Jókai térre is megérkeztek az új fák. Oda tucatnyi magas törzsre nevelt örökzöld liliomfa került ki.

Az ősz és a tél folyamán további növényesítések zajlanak majd városszerte. További liliomfák, csüngő cédrusok és más érdekes növények kerülnek ki minden városrész közterületeire. A Vasarely tér területén például a kiemelt ágyakba kerültek csüngő cédrusok. Ezenfelül a tér déli oldalán lévő kis zöldfelület is gazdagodik különleges cserjékkel.

A Kertváros forgalmas, még nem díszített kereszteződéseiben mintegy 800 évelő növényt ültetnek ki. A Pécsváradi út - Üszögi út deltájának mint a város keleti kapujának díszítésére is sor kerül. A fásítási és növényesítési munkálatok 2017 tavaszán is folytatódnak majd.

– Jelenleg a pécsi zöldfelületi rendszer frekventáltabb részeit szeretnénk kiemelni, úgymint a belvárosi és városrészközponti területeket, városkapukat, nagy forgalmat lebonyolító, főbb közlekedési utak környékét. Az évelő ágyások elültetésével, és a Városi Csemetekertben megkezdett növényszaporítási tevékenységgel az a célunk, hogy a fenntartási tevékenységekbe a lakosságot is bevonva több egyszerűen gondozható, a társasházak területein lévő virágfelületet hozzunk létre – hangsúlyozta Páva Zsolt polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!