Hirdetés

2024.05.17. 08:00

Szemmel látható a fejlődés - A faluban elismerik, támogatják az időseket és a fiatalokat is

Az elmúlt mintegy 9 és fél év alatt több mint fél milliárd forint fejlesztési forrás érkezett Nagykozárba. Ebből az összegből az épített környezet látványos fejlődésen ment keresztül, s számos kulturális tevékenységet végeztek, rendezvényt valósítottak meg a településen.

PR cikk

A szennyvízelvezetést, csatornázást befejezték az egész településen, a vízelvezetést három ütemben alakították ki. A csatornázás után megtörtént az utak, utcák javítása, felújítása is, a Kossuth, Petőfi, Nagykozári, Pécsi, Ifjúság, Rákóczi, Sport utcák, utak tekintetében. Útszélesítés is történt Nagykozár és Újhegy között, ezzel a közlekedők számára hoztak létre egy ideálisabb utat. Ugyancsak a közlekedők biztonsága érdekében forgalom lassító eszközöket építettek, telepítettek a faluban.

Nagy gondot fordítottunk a közintézmények fűtéskorszerűsítésére, napelem került az önkormányzat, a művelődési ház, az orvosi rendelő és az óvoda épületére is. Az óvodában tornaszoba is épült 

– kezdte a fejlesztések ismertetésével Selmeczi György polgármester. 

Az önkormányzat vásárolt a művelődési ház mellett egy ingatlant, melyet kívül-belül teljes körűen felújítottunk, tájházat alakítottunk ki belőle horvát, német és magyar stílusjegyekkel ellátva. Ezt összekötöttük a főtérrel, ebből alakult ki egy egységes terület, látványos közösségi tér filagóriával. A tájszobákban pedig a község nemzetiségeinek régi használati tárgyait, eszközeit is meg lehet tekinteni.

Az elmúlt évek további sikeres fejlesztései, projektjei közé tartozik még a Mária kert közösségi tér létrehozása (Mária út projekthez csatlakozás), a temető fejlesztése (belső utak térkövezése, díszkivilágítás kialakítása, új I. világháborús emlékmű építése), utcanévtáblák megújítása, kültéri fitnesz park kialakítása, szelektív hulladékgyűjtő sziget építése, használt ruhagyűjtő konténerek kihelyezése, a templom nyílászáróinak cseréje és a templomhoz vezető út felújítása is.

Szellemi, kulturális tevékenység támogatása

A helyi sport, és civil szervezetek támogatása is fontos az önkormányzat számára. Klubhelyiséget alakítottak ki a nemzetiségi önkormányzatoknak, idősklubnak. Hagyományőrző szakköröket vezettek be a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával. Művészeti kiállításokat tartanak helyi alkotókkal a településen. Kirándulásokat szerveznek és támogatnak mind a fiatalok mind az idősek számára. Nagykozárnak igen jó a kapcsolata a német Ascha testvértelepüléssel, 3 évente látogatják meg egymást.

Elismerjük az időseket és a fiatalokat is. Év végén, az adott évben született gyermekek szüleinek az önkormányzat ad egy elismerő oklevelet és 30 ezer forintot, hogy gyarapítják a falu lakosainak a számát. A 65 év feletti helyi lakosok is rendszeres támogatásban részesülnek minden évben. Idén is megrendezzük színvonalas programokkal, fellépőkkel a gyermek- és falunapot június 29-én. E rendezvény a hagyományos szármafőző gasztro-kulturális fesztivál 

– fogalmazott a polgármester.

Selmeczi György polgármester

A jövőbeni tervek, folyamatban lévő projektek

A tervek között szerepel egy újabb útfelújítás, a Tél, Nyár és Ősz utcákat aszfaltoznák le. Ha ez megvalósul, akkor a település összes utcája aszfalttal vagy mart aszfalttal lenne ellátva, tehát sehol sem maradna földes út. A községhez tartozó Zsemenye szőlőhegyen több mint 22 millió forint értékben csináltatták meg az utat, hogy az itt élők is kulturált, nyugodt körülmények között közlekedhessenek. A Ritics településrészen lévő utat is szeretnék felújítani, aszfalttal ellátni a következő években, erre nagyságrendileg 50 millió forintra lenne szükség.

A sportegyesület részére az MLSZ által biztosított támogatás révén a sportöltöző bővítésére kerül sor. Folyamatban van a játszótér fejlesztése (kerítés kialakítása, új eszközök beszerzése) is. Egy helyi állampolgár új bölcsőde létesítésére nyert pályázatot. Így a jövőben bölcsőde is lesz a faluban.

Nagyon szépen köszönjük dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő Úr támogatását, az ő segítsége, közbenjárása is kellett ahhoz, hogy ilyen mértékben fejlődhetett Nagykozár az elmúlt évtizedben 

– zárta le gondolatait Selmeczi György.

A település vezetői

A 2038 fő lakosú község polgármestere Selmeczi György, alpolgármestere Herbelyné Baron Mária. A képviselő-testület további tagjai: Vida Ferenc (pénzügyi tanácsnok), Baron Tibor (sport tanácsnok), Fuksa Ibolya (képviselő), Takács Imre (Nagykozári SE elnöke), Pálvölgyi János (képviselő).

A Nagykozári Közös Önkormányzatai Hivatal jegyzője: dr. Jávorcsik Béla, a háziorvos: dr. Lovász Lilian. A Nagykozári Óvoda vezetője Németh Ágnes. A Német Nemzetiségi Önkormányzat Nagykozár elnöke: Herbelyné Baron Mária, a Nagykozári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke: Andresz Lászlóné. A település a Pécs-Gyárvárosi Plébániához tartozik, plébános: Nagy Norbert.
Az önkormányzat elérhetősége: 7741 Nagykozár, Kossuth L. utca 32. Tel.: 72/473-430. Weboldal: www.nagykozar.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában