Hírek

2006.03.03. 16:32

Gyűjtők rongálták a kocsikat

Több tucat kiskorú mintegy harminc autót rongált meg Debrecenben. A gépkocsik márkajelzéseit letörő gyerekeket fiatal koruk miatt nem lehet büntetni.

Nagy Eszter Dóra

Kulccsal feszítették le több mint harminc gépkocsi márkajelzését Debrecenben. A rendőrség nyomozást indított az ügyben és kiderült: az egyik általános iskola ötödikes osztályának diákjai kezdtek egyfajta embléma-gyűjtési akcióba. A gyerekek egymás között adták-vették-cserélték a szerzeményeiket. A rendőrök több mint harminc márkajelzést foglaltak le. A nyomozók szerint ennél több kocsit rongáltak meg. A fiatalok a gyanú szerint azokat az emblémákat, amelyeket nem tudtak elcserélni, kidobták a szemétbe. A gyerekek valamennyien 14 év alattiak, így a hatályos jogszabályok szerint nem büntethetők. Juhászné Kiss Katalin, a Debreceni Rendőr-kapitányság sajtószóvivője szerint a gyerekek tudták, hogy rosszat tesznek, ám azzal nem voltak tisztában, hogy bűncselekményt követnek el.

A rendőrség további sértettek jelentkezésére vár, többen ugyanis nem tesznek feljelentést a sokszor alig néhány ezer forintos embléma-lopásról. Szomor Sándor, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársa szerint a kocsiemblémák eltulajdonítása nem újkeletű bűncselekmény, ám az utóbbi időben már más a tolvajok célja. Korábban gyűjtőszenvedélyből vitték el a márkajelzéseket, ma már ez nagyon ritka. Inkább bandába verődő gyerekek, fiatalok lopkodják az ilyesmit. Őket nem az anyagi haszonszerzés motiválja, hanem így akarnak kitűnni egymás előtt, azzal, hogy „bátorságukat” bizonyítják.

Az okozott kár értéke változó attól függően, hogy műanyag vagy fém emblémáról van szó és hogy a motorháztetőben keletkezett-e kár. Ha például megsérül a kocsi, akkor rongálás miatt is felelhet az elkövető. Ha a kár még a tízezer forintot se éri el, csak szabálysértés miatt vizsgálódik a rendőrség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!