Hírek

2006.01.25. 14:12

Jégvédelmi készültség az országban

Zajlik a Duna, a Tisza felső szakasza befagyott, a két folyón elsőfokú jégvédelmi készültséget rendeltek el. A Tisza-völgyi folyók többsége is jég alatt van.

BAMA

A Dunán a napok óta tartó nagy hideg miatt zajlik a jég, a víz felületének mintegy 20-60 százalékát 10 centiméter vastag jégtáblák borítják. A Tiszán Tivadartól Kisköréig áll a jég. A két folyón elsőfokú jégvédelmi készültséget rendeltek el, ami azt jelenti, hogy a jégtörő hajók motorjait egyfolytában melegen kell tartani, a személyzet egy tagjának a fedélzeten kell tartózkodnia, a többiek pedig 24 órás ügyeletben vannak. A Dunán tizenegy jégtörő hajó áll készenlétben, hét az újpesti kikötőben, négy Bajánál állomásozik. A Tiszán kilenc jégtörő hajó vethető be, ebből Tokajnál három, Tiszalöknél négy, Kiskörénél pedig kettő tartózkodik. A készültség várhatóan február végéig érvényben marad.

Jegesedés miatt a Tiszán és a Szamoson állnak a kompok. A Tiszán Tiszatardosnál szerda reggel elindították a járatot. A Dunán is bizonytalan a kompforgalom, jelenleg állnak a kompok Szobnál, Dunakeszinél, Szentendrénél, Tökölnél, Paksnál, illetve Adony és Lórév között. Vác és Tahitótfalu között zavartalan a kompforgalom, Visegrádnál délután négy óráig közlekednek.

A szlovák oldalon megkezdték a bősi tározóban felgyülemlett jég leengedését a hajózási útvonalakon kívül, az Öreg-Dunába. Dunakilitinél a magyar vízügyi szakemberek terelik tovább a jeget, hogy ne torlódjon fel. A Tisza-völgyi folyók többsége befagyott, kivéve a Sajót, a Sebes-Köröst, a Hármas-Köröst és a Tisza egyes szakaszait. A jég vastagsága 10-20 cm, de egyes helyeken 60 centiméter is feltorlódott. Magyarország Szerbia-Montenegróval és Horvátországgal közös háromoldalú egyezmény értelmében két jégtörő hajót küldhet le a Dunán, ha erre szükség van. Elsősorban Magyarország érdeke, hogy a folyók alsó szakaszán ne álljanak össze jégtorlaszok, mert akkor itthon is felduzzadhat a víz. A háromoldalú egyezmény alapján a Tisza déli szakaszára, a magyar-román egyezmény alapján pedig a Marosra rendelt el elsőfokú jégvédelmi készültséget az Alsó-Tisza-vidéki vízügyi hatóság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!