Hangadó

2006.01.30. 15:52

Egyszerű jazz-szerű

youJane | Amikor először hallottam a youJane nevet, lövésem sem volt, honnan jöhet. Aztán valaki idézett a klasszikus filmből: "Me Tarzan, you Jane…" - és megvilágosodtam, mint Buddha a lótuszvirágtól. A további derítést Rajnai Ákos, a zenekar gitárosa végzi.

Rootless Little Cunt

Jól tudom, hogy Johnny Weissmüller ihletett a névválasztáskor?

Nem légből kaptuk a nevet. Egészen pontosan Iván, a bőgős srác találta ki, de először csak egy számkezdemény címeként. Később egy nem túl zúzós zenekarnév-brainstorming után e mellett döntöttünk - még 2001 tavaszán, egy komlói tornaterem bordásfalait támasztva.

Kik a tagjai és mikor alakult a csapat?

Tehát: 2001 tavasz, Komló, tornaterem… Kezdetben hárman éltük ki kreatív energiáinkat hétvégenként: Horváth Genovéva (Zseni, ének, szöveg), Mandel Iván (fogorvos, bőgő) és jómagam, Rajnai Ákos (gitár). Az alapokat PC-n raktuk össze, jobbára dub, könnyed drum''bass és egy kis cafe del mar, nu jazz érzésből. Később ehhez a felálláshoz csatlakozott Rojtos Norbert trombitával. Az első fellépésünk vicces volt: annak ellenére, hogy Zseni hangja a youJane egyik védjegye, én énekeltem, mivel a kisasszony külföldre utazott fél évre, ösztöndíjjal. Aztán lassan elmaradt az elektronika. Az első demónk (2003) ugyan még a régi felállásban került rögzítésre (ekkor épp Lengyel Balázs fújt), de 2004 tavaszán már akusztikus formában működtünk. Az újonnan csatlakozók: László Gábor (billentyű), Brautigam Róbert (dob), Benyes Gábor (trombita) nem sokkal ezután pedig Nagy Reni (vokál). Robi külön említést érdemel, hiszen sokáig Pestről járt le motorral próbálni és fellépni, ami nem kis teljesítmény. 2005 tavaszán nekiálltunk egy újabb demónak, amely teljesen akkusztikus, Iván barátom megfogalmazásában "ajánljuk egyedülléthez, társas kapcsolatokhoz és szárnyas ételekhez". Rendszeresen visszanyúlunk a régi, egyszer már véglegesített nótákhoz, melyek néha teljesen újragondolva, máskor apró változtatásokkal megint felkerülnek az étlapra. Valószínű, hogy a jövőben a hangzásban újra nagyobb teret kap az elektronika, de ez még alakul.

A stíluskényszer lecsap: a youJane melyik zenei skatulyába illik leginkább?

A youJane nem egy kitalált valami, nem koncepció, nem produkció, ahogy ez manapság divatos. Egy társaság lazulása, egy kis kreatív klub. A csapatból többen zenélnek más formációkban, ahol feldolgozásokat tanulnak meg, vagy kötött műfajban alkotnak. Egy átlagos youJane-próba ezzel szemben nagy adag jammelésből áll össze, amiből vagy kijön valami - amit aztán tovább lehet gyúrni -, vagy röhögünk egyet, és jön valami más. Így született például a Darth Vader-jazz, ami a sötét oldal felejthetetlen dallamait tartalmazza a jóság jazz-köntösében. Őszintén szólva mindig szerettünk volna igazi jazzt játszani, de ez nem sikerült. Bánni valónk persze nincs: született helyette egy sajátságos hangzás, melyben van egy kis pop jazz, kis smooth jazz, néha egy leheletnyi Kispál, egy kis bólogatós rockzene-érzés. Mi erre röviden azt szoktuk mondani, hogy egyszerű-jazzszerű - de mások szerint voltunk már félelektronikus tánczene, meg csendesülős valami. Saját számainkon kívül játszunk átdolgozásokat is - amik legtöbbször egy-egy jobban sikerült jammelés eredményei -, így megfordult már nálunk Pink vagy például a Maroon5 is.

Hol szoktatok fellépni?

Mivel a Dantéban próbálunk, legtöbbször ott vagyunk hallhatóak, de felléptünk már a Sörházban, a Billentyűben, az IH nagyteremben, tavaly nyáron a gasztronómiai hetek és az ICWIP keretében is. Augusztusban a SZIN tehetségkutató országos döntőjében, Szegeden az előkelő második helyen végeztünk. Játszottunk Szászváron a Kispál és a Borz előzenekaraként, és a kétnapos Pécsi Szál-ra is meghívtak. Most éppen Budapest következik: február 24-én a Süss Fel Napban játszunk a Kiscsillag előtt. Szóval részünkről a klubhangulat és nagyobb színpadi felállás is működik, bár azt hiszem egy Billentyű- vagy Sörház-jellegű klub a legalkalmasabb miliő a zenénkhez.

Hanghordozók terén mi a pálya?

Két anyagot vettünk fel eddig. Az első demónkat 2003-ban entermezzo címen rögzítettük. Ez inkább tükörként funkcionált, nem terjesztésre lett kitalálva. A 2005-ös már komolyabb anyag, de ez sincs intézményesen kiadva, magunk terjesztjük. A borítókat is házilag raktuk össze a nyári youJane-tábor keretében, igazi kézműves munka! Szóval lemez a zenekarnál rendelhető, a honlapról (www.youjane.hu) pedig letölthető.

Tagok

Horváth Genovéva (Zseni) - ének

Mandel Iván - bőgő

Rajnai Ákos - gitár

László Gábor - billentyű

Brautigam Róbert - dob

Benyes Gábor - trombita

Nagy Reni - vokál

Info

www.youjane.hu

Horváth Genovéva (Zseni) - ének

Mandel Iván - bőgő

Rajnai Ákos - gitár

László Gábor - billentyű

Brautigam Róbert - dob

Benyes Gábor - trombita

Nagy Reni - vokál

Info

www.youjane.hu -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!