Hírek

2006.02.08. 00:00

Másfél évig hatósági áras lesz az áram

Elfogadta hétfőn a parlament, hogy a Magyar Villamos Művek hatósági áron vegye február 14-től a közüzemi célra lekötött a villamos áramot. Közüzemi körbe tartozik minden költségvetési szerv és a lakosság is.

BAMA

Tavaly Orbán Viktor, a Fidesz elnöke javasolta, hogy csökkentsék 10 százalékkal az áram árát. Most a parlament gazdasági bizottságának szocialista alelnöke terjesztette be a  törvénymódosítást, de még nem tudni, hogy  mennyivel csökken a számla. A pontos hatósági árat a gazdasági miniszter a pénzügyminiszterrel egyetértésben határozza majd meg. Már az is eredmény, hogy a  tavalyi földgáz- és olajár-emelkedések hatása nem jelent meg a villanyszámlákban – nyilatkozta lapunknak  Podolák György MSZP-képviselő, az Országgyűlés gazdasági bizottságának alelnöke. Hozzátette: a törvénymódosítás fő célja, hogy a jövőben se emelkedjen, sőt, lehetőség szerint csökkenjen a villanyáram ára.

Főként politikai és nem gazdasági lépésként értékelem a módosítást - mondta lapunknak Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató  ügyvezető igazgatója. Hozzátette: az uniós direktívák szerint 2007 júniusában szabaddá kell tenni a teljes magyar árampiacot, akkor pedig nem lesz helye hatósági árnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!