Friss hírek

2006.02.10. 07:43

Gyurcsány differenciált támogatást javasol

A régiók közötti különbségeket csak úgy lehet csökkenteni, ha oda jut több forrás, ahol nagyobb a lemaradás - közölte a kormányfő, miután a Parlamentben hátrányos helyzetű települések polgármestereivel találkozott.

BAMA

Hátrányos helyzetű települések polgármestereivel konzultált csütörtökön a Parlamentben a kormányfő a hétfőn meghirdetett, tartósan munkanélkülieken segíteni kívánó Start extra program lehetőségeiről. Munkahelyet a fejlesztés teremt, s a fejlesztést kell adó- és járulékkedvezményekkel támogatni - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: az adó- és járulékkedvezmény önmagában nem teremt munkahelyet.

Kifejtette: az országnak ma nagyon sok arca van, s nem lehet ugyanazt az eszközt ajánlani Budapest V. kerületének és Nyírbátornak a fejlesztésére. Az elmúlt négy évben azok a decentralizált források, amelyek a fejlesztési lehetőségeket megalapozzák, közel kétszeresére, 190 milliárd forintra nőttek - közölte a miniszterelnök, aki szerint elmozdulás történt afelé, hogy a helyi fejlesztésekről helyben döntsenek.

Hangsúlyozta: azt a történelmi különbséget, ami Magyarország egyes történelmi régiói között létrejött, csak úgy lehet csökkenteni, ha oda jut több forrás, ahol nagyobb a lemaradás. Az elmúlt négy évben a Nemzeti fejlesztési tervből a legkevesebbet Közép-Magyarország és Nyugat-Dunántúl, a két legfejlettebb régió kapta, míg a legnagyobb támogatáshoz Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak- és Dél-Alföld jutott.

A különbség nem kicsi, Közép-Magyarország, Budapest és környéke feleakkora támogatásban részesült, mint Dél-Dunántúl vagy Észak-Magyarország - mondta a kormányfő, hozzátéve: nyilván ezt kell továbbvinni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!